Oproep aan horeca en toeristische sector: besteed juist nu nóg meer aandacht aan klanten met een beperking.

 Corona hakt extra zwaar in op wie lijdt onder een fysieke beperking of door leeftijd minder mobiel is, stelt Kristof Steegmans, zelf rolstoelgebruiker en oprichter van de reisorganisatie voor toegankelijk toerisme WeTravel2. Tijdens de geleidelijke heropening zullen veel horecazaken bovendien weinig oog hebben voor hun noden, terwijl het juist hard nodig is – en commercieel slim – om deze doelgroep extra welkom te heten.

 

Met een fysieke beperking is het vaak heel lang uitkijken naar nog eens ‘vakantie’, al is het maar een daguitstap. Er gewoon even uit zijn, maakt letterlijk een wereld van verschil. Tegelijk is zeker meerdaags reizen vaak een hele uitdaging. Hoe organiseer je dat voor iemand met een slepende ziekte en bijzondere behoeften? En stel je voor: alles is rond – en dan komt er plots out of the blue een virus dat alles lamlegt.

 

Die reis gewoon even uitstellen, is er niet bij. Er is de financiële impact van een annulatie. De vrijwilliger-reisbegeleider die eindelijk gevonden werd, kan een volgende keer misschien niet meer mee. In het ergste geval steken ziekte of overlijden definitief een stokje voor de reisplannen. Nog méér eenzaamheid is vaak het nare gevolg van een geannuleerde reis. Iedereen zag door coronacrisis tijdelijk contact met familie of vrienden verdampen, maar wie door een beperking in isolement belandde, zal van de nieuwe versoepelingen en vrijheden weinig merken.

 

Naast de persoonlijke tegenslagen die Covid-19 met zich meebrengt, worden ook hele sectoren het slachtoffer van deze crisis: in het bijzonder de evenementensector, de horeca en de toeristische sector. Individuele hotels, restaurants, café’s en toeristische attracties zullen tijdens de heropstart vooral proberen te overleven in de nieuwe anderhalvemetermaatschappij. Toegankelijkheid garanderen en een aanbod creëren voor personen met een beperking en ouderen, zal even moeten wachten. Daardoor zal wie door een beperking noodgedwongen in zijn kot moet blijven, nog maar eens vergeten worden – en zo twee keer de dupe zijn van corona.

 

Maar hoeft dat zo te zijn? De aandacht van de toeristische sector en de horeca vestigen op toegankelijkheid, zie ik persoonlijk als een belangrijke taak. De overheid kan richtlijnen opleggen, maar waarom zou je als uitbaters niet zelf het verschil kunnen maken? Horecazaken en bestemmingen die rekening houden met ouderen en personen met een beperking onderscheiden zich van de rest. Wie een beperking heeft en in de watten gelegd wordt, is vaak extra trouw. Niet kwaad als je weet dat deze doelgroep vaker op stap gaat tijdens het laagseizoen.

 

Het kan en moet anders voor onze bejaarde ouders, onze broer in een rolstoel, die vriendin met MS of uitgezaaide kanker. Hun getuigenissen maken een verschil, want dit gaat over mensen zoals u en ik. Samen met Toerisme Vlaanderen zijn we gestart met een reeks educatieve filmpjes (www.kristofsteegmans.com/nl_be/media) met getuigenissen over alledaagse hindernissen die hun beperking met zich meebrengt op de bus, in het restaurant of het café. Ze doen je glimlachen en zetten je aan het denken. Het goede nieuws? Vaak hoeven de oplossingen niet duur of omslachtig te zijn. Dit gaat in de éérste plaats over het fijne gevoel je weer ergens welkom te voelen. En hebben we daar niet allemaal behoefte aan, na corona?