Land van kastelen, whisky en kilts

In gans Schotland vind je de sporen van een verleden getekend door veldslagen. Wat weinig mensen weten is dat de resterende kastelen, ruïnes en historische sites dikwijls heel goed toegankelijk zijn. Je vindt er machtige vestigingen met  rampen die breed en stevig genoeg zijn om een kanon te verplaatsen, spookkastelen met eindeloze toegankelijke tuinen en veldslagen die terug tot leven gebracht worden met een audioguide. Deze collectie aan prachtige kastelen is ook toegankelijk voor personen met een fysieke beperking zodat iedereen de rijke Schotse geschiedenis kan ontdekken!

Schotland heeft een zeer gevarieerd en ruim aanbod aan toegankelijke accommodaties. Geef ons je wensen door en wij werken een voorstel op maat uit.

Novotel Glasgow Centre 4*

Novotel Glasgow Centre 4*

Gelegen op een kleine heuvel in het centrum van Glasgow.

lees meer

Motel One Edinburgh-Princes 3*

Motel One Edinburgh-Princes 3*

Volledig vernieuwd hotel nabij Waverly (Centraal Station).

lees meer

Stirling Court Hotel 3*

Stirling Court Hotel 3*

Authentiek hotel in het centrum van Stirling. 

lees meer

Toegankelijkheid
Het Verenigd Koninkrijk waartoe Engeland, Wales, Noord-Ierland en ook Schotland behoren is voor België een nabije vakantiebestemming. Dit werd nog meer het geval na de opening van de kanaaltunnel.
Schotland kan je bereiken met de ferry vanuit Ijmuiden of met het vliegtuig via Edinburgh waarna je een huurwagen neemt voor op het vasteland. 

Klimaat
Schotland kent een gematigd zeeklimaat met relatief zachte winters maar ook behoorlijk warme zomers. Neerslag heb je er gedurende het hele jaar. Laat je echter niet misleiden door alle verhalen over het slechte weer. Voor hoogzomer moet je niet naar Schotland, maar het kan er in de zomer wel zeer aangenaam zijn. Zoals het oud Schots gezegde het vertelt: 'slecht weer bestaat niet, alleen de verkeerde kleren!'

Reisdocumenten

EU-burgers met een nationale ID-kaart kunnen zeker tot 2021 blijven reizen naar Groot-Brittannië met dat document.

Taal
Engels, Shots

Tijdverschil
In Schotland  is het één uur vroeger dan in België

Munteenheid

Britse Pond (GBP). €1 = 0,8843 GBP

Elektriciteit
In het Verenigd Koninkrijk hebben ze een stekker type G. Een adapter is dus noodzakelijk.

Stekker Schotland

 

 

 

 

 

 

Ambassade Verenigd Koninkrijk
Ouderghemlaan 10, 1040 Brussel
+32 2287 6211
www.ukinbelgium.fco.gov.uk

 

 

Met de eigen wagen
Voor personen die graag het comfort van hun eigen wagen verkiezen, is een autoreis een goede keuze.
Je rijdt naar IJmuiden (Nederland) en neemt vervolgens de ferry naar Newcastle (Verenigd Koninkrijk). Je vertrekt 's avonds in IJmuiden of Newcastle, en komt 's ochtends aan op bestemming.

Huurwagen
Reis je met het vliegtuig naar Edinburgh of Glasgow, dan kan je van daaruit je reis verder zetten met een huurwagen. In Schotland kan je een heel aantal types huurwagens verkrijgen aangepast aan jouw noden, bijvoorbeeld met handbesturing of een liftsysteem.

Taxi's
Schotland heeft meer dan voldoende rolstoeltoegankelijke taxi's voorhanden. Voor wie met een manuele rolstoel reist zijn de taxi's makkelijk om in te stappen doordat ze het typische lagere Britse model zijn.
Ook voor mensen met een hogere, elektrische rolstoel zijn voldoende mogelijkheden voorzien.

Openbaar vervoer
Openbaar vervoer is in heel de regio van Schotland toegankelijk en dien je niet op voorhand aan te vragen of te reserveren.

In Schotland kan iedereen zijn hart ophalen aan leuke activiteiten. Je kan kiezen voor een rustige dag of namiddag maar ook voor cultuur- en natuurliefhebbers is er een uitgebreid aanbod.

EDINBURGH

In het centrum van Edinburgh kan je op bezoek in het kasteel waar ook vlakbij het Museum of Scotland gelegen is. Wie niet zo van geschiedenis houdt kan terecht aan het kasteel voor de Scotch Wisky Experience.  Hier kan je kiezen uit een uitgebreid aanbod aan rondleidingen, uiteraard aangevuld met enkele proevertjes. Wie daarna nog wel een glas lust kan na 10 minuten stappen nog wat nakaarten in het Hard Rock Café.

Wie liever wat aan het strand wil vertoeven dan in de stad kan terecht op Portobello Beach, dat een kwartiertje met de auto buiten het centrum van Edinburgh is gelegen.

STIRLING

Archeologische resten zijn er niet, maar wanneer je naar het bezoekerscentrum gaat van de Battle Of Bannockburn herbeleef je ook zonder deze resten de veldslagen en kom je meer te weten over de oude oorlogstactieken, wapens en verdediging. 
Wie in het centrum wenst te blijven kan er wel voor kiezen om het kasteel te bezoeken op wandelafstand van het centrum.

DUNDEE

Voor liefhebbers van kunst is het de moeite om in Dundee even halt te houden. Je vindt hier verscheidene musea met kunstcollecties en hedendaagse kunst.
Ook de haven heeft heel wat te bieden. Hier liggen enkele boten die je kan bezichtigen en die toegankelijk zijn.

INVERNESS

Verder naar het noorden kan je langs de kust tussen Inverness en Elgin genieten van de talrijke kastelen en burchten langs de kustlijn. Omgeven door prachtige rotskusten is dit genieten.