HIER GEBEUREN MOOIE DINGEN

Kathleen De Meyere is de zaakvoerster van de Bed and Breakfast ‘Altijd Genieten’ in Moerkerke, nabij Damme. Na dertig jaar als verpleegkundige in een rusthuis gewerkt te hebben, combineert ze nu haar kennis en kunde met een grote dosis gastvrijheid in dit warme verblijf.

“Altijd Genieten is een B&B waar zowel mensen met én zonder een beperking terecht kunnen. De naam heb ik gekozen omdat mensen met een beperking op dezelfde manier genieten van vakantie als eender wie! Het idee om met de B&B te starten is beginnen te rijpen toen mijn echtgenoot zelf hulpbehoevend werd. Hij is in 2008 overleden. (zwijgt even) De jaren voor zijn dood waren best moeilijk. Je merkt pas hoe uitdagend het leven is als je zelf overal met de rolstoel naartoe moet. Toen zijn mijn ogen echt open gegaan! Wat mij toen ook is opgevallen is dat er nog niet zo verschrikkelijk veel vakantiemogelijkheden voor mensen met een beperking zijn in België. Waarop ik besloot om zelf de handen uit de mouwen te steken. (glimlacht) Gezien mijn professionele achtergrond was dat al bij al niet zo’n grote stap. Ik had al wel wat ervaring in de omgang met gasten die het wat moeilijker hebben. Al vraag ik me wel soms af of ik dit gedaan had zonder die voorgaande ervaring. Vaak krijg ik hier logees op bezoek die een zware fysieke of mentale beperking hebben, of een combinatie van beide. Zonder de vaardigheden die je leert in de zorg vind ik dat toch niet vanzelfsprekend.”

Je merkt pas hoe uitdagend het leven is als je zelf overal met de rolstoel naartoe moet.

Helemaal toegankelijk

“Altijd Genieten heeft het A+-label van Toerisme Vlaanderen, wat wil zeggen dat de plek helemaal op comfortabele en zelfstandige wijze toegankelijk is, en voldoet aan heel strenge toegankelijkheidsnormen. Als je thuis zelfstandig kunt leven, moet je dat hier ook kunnen. Als er daarentegen thuis verpleging komt, kan ik daar ook voor zorgen. Maar ik wou een B&B runnen die voor werkelijk iedereen open staat. Ik sta helemaal achter het idee van ‘toerisme voor iedereen’. Iedereen moet hier kunnen logeren. Het is dan ook nooit mijn bedoeling geweest om het verblijf volledig op mensen met een beperking te richten. De samenleving moet, wat mij betreft, breeddenkend genoeg zijn om samen onder een dak een vakantie te delen. En hier lukt dat ook! Ik heb vaak wandelaars en fietsers te gast, naast mensen met een beperking. Heel vaak zie je dan iets opmerkelijks gebeuren. De mensen zonder beperking staan dan even stil bij het leven en het feit dat ze het goed hebben… Omgekeerd vinden mensen met een beperking het ook fijn als ze als gewone gasten behandeld worden, en niet verengd worden tot hun beperking. Wie hier samen verblijft, draagt dat mee voor de rest van zijn of haar leven – op een positieve wijze, welteverstaan!” (lacht hartelijk)

Mensen met een beperking vinden het ook fijn als ze als gewone gasten behandeld worden, en niet verengd worden tot hun beperking.

“Het is voor mij belangrijk dat onze gasten weten dat de infrastructuur in orde is, en dat het materiaal voorhanden is. Dat is een geruststelling. Net als het feit dat ze weten dat ik verpleegkundige ben. Ze zijn goed op voorhand gebrieft, en omgekeerd heb ik zicht op hun noden. Ik bezorg dan ook op voorhand een lijst van adressen met toegankelijke restaurants, winkels en bezienswaardigheden. Een goede voorbereiding is altijd het halve werk. Maar zelfs al kom je compleet onvoorbereid, dan nog maken we er samen iets moois van. Bovendien kunnen gasten hier ook zelf kokkerellen. Wie hier verblijft is altijd heel tevreden. Het belangrijkste is dat ze hier een goeie tijd met elkaar beleven. Iedereen moet een doel hebben in het leven. Als je dan goed voor je kind of partner kunt zorgen, is dat toch heel mooi? En als ik dan mensen die het echt moeilijk hebben toch blij zie worden, en een glimlach op hun gezicht zie verschijnen, omdat ze hier zijn, en omdat ze fijne dingen doen, dan maakt me dat heel gelukkig!”

Als ik mensen die het echt moeilijk hebben toch blij zie worden, en een glimlach op hun gezicht zie verschijnen, omdat ze hier zijn, en omdat ze fijne dingen doen, dan maakt me dat heel gelukkig!