Zuid-Afrika, de wereld in één land

Zuid-Afrika is genieten! In de wijnlanden rondom Stellenbosch proef je van de oudste wijnindustrieën buiten Europa. Pretoria is de hoofdstad van Zuid-Afrika, maar Kaapstad is de ‘Moederstad’. Kaapstad ligt met haar wolkenkrabbers, koloniale gebouwen, enorme townships en villa’s als een sluier rondom de iconische Tafelberg. Maak een boottocht door de baai naar Robbeneiland, het gevangeniseiland waar Nelson Mandela heeft gezeten.

Breng een bezoekje aan Kaap de Goede Hoop, het bergachtige, zuidelijke puntje van het schitterende Kaapse schiereiland. Naast een fascinerende cultuur wordt uw reis door Zuid-Afrika getekend door een waanzinnige natuur in de verschillende natuurparken, zoals het wereldberoemde Krugerpark. En ja, ook dit kan allemaal als rolstoelgebruiker of persoon met fysieke beperking, in het meest toegankelijke land van het Afrikaanse continent…

Reizen in Zuid-Afrika betekent reizen langs wildparken als het Krugerpark, Addo Elephant National Park en het Hluhluwe Game Reserve in een land dat op cultureel gebied minstens zoveel te bieden heeft. Bezoek tijdens je rondreis in Zuid-Afrika de landschappelijk hoogtepunten, of zelfs de Grote Karoo, het droge binnenland. Langs de kust kun je walvissen spotten vanaf Hermanus en relaxen op de zandstranden van Kaap de Goede Hoop of langs de kust ten noorden van Durban. 
Je hebt de keuze tussen een rondreis in internationale groep of een individueel en volledig op maat uitgewerkt programma. Kies je voor deze laatste optie, dan helpen we jou graag met het uitwerken van een programma dat volledig aansluit bij jouw wensen en verwachtingen.

Hieronder vind je alvast enkele voorbeelden.

Zuid-Afrika: 5-daagse rondreis Tuinroute

Zuid-Afrika: 5-daagse rondreis Tuinroute

Vanuit Kaapstad langs spectaculaire stranden en bergen

lees meer

Zuid-Afrika: 8-daagse rondreis Krugerpark

Zuid-Afrika: 8-daagse rondreis Krugerpark

5 dagen Kruger Park - 4 dagen Private Game Reserve

lees meer

Zuid-Afrika: 12-daagse rondreis Kruger & Kaapstad

Zuid-Afrika: 12-daagse rondreis Kruger & Kaapstad

4 dagen Kaapstad - 8 dagen safari in Krugerpark

lees meer

Zuid-Afrika: Johannesburg

Zuid-Afrika: Johannesburg

Uitstappen in de regio van Johannesburg

lees meer

Kaapstad

Kaapstad

Verblijf in Kaapstad en maak onvergetelijke uitstappen in de regio

lees meer

De lokale organisatie waar WeTravel2 mee samenwerkt heeft reeds 15 jaar ervaring in het organiseren van toegankelijke safaritochten en rondreizen in Zuid-Afrika. Zij organiseren niet enkele deze tochten, maar staan ook in voor enkele extra services.

Aangepast vervoer
De voertuigen (minibus of 4x4) die gebruikt worden tijdens de rondreizen zijn rolstoeltoegankelijk. Ze beschikken over een ramp en een Europees systeem om de rolstoel veilig vast te maken. Je kan dus in jouw eigen rolstoel reizen en hoeft niet overgezet te worden naar een stoel, wat het reizen toch iets comfortabeler maakt. Bovendien hebben de driver-guides een ruime ervaring in het omgaan met personen met een fysieke beperking.

Toegankelijke accommodatie
De accommodatie tijdens de rondreis wordt afgestemd op uw behoeften. In elk park kunnen er rolstoeltoegankelijke lodges of tenten voorzien worden.

Toegankelijke transfers/vervoer
Privétransfers van de luchthaven naar uw hotel en terug in aangepast, rolstoeltoegankelijk vervoer.

Persoonlijke assistentie
Indien nodig kan je zowel tijdens de rondreis als tijdens het verblijf in Kaapstad een beroep doen op een persoonlijke assistent om je bij te staan in dagelijkse taken.

Medische assistentie
De afstanden tot medische verzorging (dokter of ziekenhuis) zijn groot soms groot in Zuid-Afrika. Daarom is het niet altijd mogelijk om aan een reis in Zuid-Afrika deel te nemen indien je dagelijks medische verzorging nodig hebt of indien er steeds medische verzorging in jouw nabijheid dient te zijn.

Verhuur van hulpmiddelen
Manuele en elektrische rolstoel, scooters, krukken/wandelstok, badzitje, douche-/toiletstoel, handgrepen, tillift (niet in het Krugerpark), zuurstof

Omdat het landschap zo bergachtig is, zou je misschien niet denken dat een vakantie in Zuid-Afrika rolstoelvriendelijk is. Niets is minder waar. Toegankelijkheid is erg belangrijk in het publieke leven in Zuid-Afrika. Het einde van de apartheid maakte ook een einde aan andere vormen van uitsluiting. Daarom zijn alle grote bezienswaardigheden en faciliteiten erg goed aangepast voor personen met een beperking. De rechten voor personen met een handicap zijn daarenboven opgenomen in de grondwet, waardoor publieke gebouwen toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Bezienswaardigheden
Belangrijke attracties, luchthavens, openbare gebouwen, nationale parken en shopping centra hebben bijna altijd een toegankelijke ingang, aangepast sanitair en voorbehouden parking. De kampen in de nationale parken zijn eveneens meestal voorzien van deze toegankelijke faciliteiten.

Vervoer
Het is mogelijk om een aangepaste huurwagen te huren of gebruik te maken van The Gautrain Rapid Rail Link. De stations zijn volledig toegankelijk en 1 op 2 treinen en bussen heeft een speciale ingang voor personen met een fysieke beperking.

Openbaar vervoer in Kaapstad: MyCiTi Bus
Niet alle taxi’s zijn geschikt om rolstoelen (en hun gebruikers) te vervoeren. Als rolstoelgebruiker kan je ook in Kaapstad gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer, namelijk de MyCiTi bus. Dankzij een aantal nieuwe snufjes bij de stations, zoals bewegwijzering voor blinden en slechtzienden, en in de bussen zelf, zoals een speciale oprit voor rolstoelen, reis je ook in een rolstoel in en om Kaapstad comfortabel van A naar B.

De stad verkennen met de City Sightseeing bus
Dé manier om Kaapstad op een relaxte manier te verkennen: de toeristenbus. Deze rode dubbeldekker rijdt vanaf de V&A Waterfront langs alle hoogtepunten van de stad: District Six, het centrum van de stad, de Tafelberg, het Cape Town Stadium, Green Point, Sea Point, Clifton en Camps Bay. Als je de uitgebreide (blauwe) versie neemt, kun je daar zelfs Hout Bay, Chapman’s Peak en Constantia aan toevoegen. Ook met een rolstoel is de bus toegankelijk: hij beschikt namelijk over een rolstoelhelling en rolstoelplaatsen. 

Logies
De 'Tourism Grading Council of South Africa' heeft toegankelijkheid opgenomen als criterium voor het bepalen van het niveau van een logement. Dit om de logiessector te stimuleren om te investeren in toegankelijkeid. 

Zuid-Afrika is een bonte mengeling van prachtige, ongerepte natuur, veelzijdige fauna en flora, verschillende culturen en boeiende steden. Wie van de natuur houdt, komt ogen te kort: witte zandstranden, weidse woestijnen, indrukwekkende berglandschappen en subtropische streken. Zuid-Afrika is echt een 'wereld in één land', ook wat volkeren betreft. Verschillende zwarte bevolkingsgroepen, blanken, kleurlingen en Indiërs zorgen voor een immense culturele diversiteit en natuurlijk ook een gevarieerde keuken. In steden als Kaapstad en Stellenbosch getuigen huizen in Kaap-Hollandse en victoriaanse stijl van een koloniaal verleden. Zuid-Afrika telt heel wat wildparken en u kunt er de Grote Vijf observeren (de olifant, de leeuw, de buffel, de neushoorn en het luipaard) naast nog vele andere zoogdieren, vogels, reptielen en insecten. 

Kruger National Park
Het Kruger National Park is het bekendste en grootste natuurpark van Zuid-Afrika met een oppervlakte van meer dan 19.000 km2. Het omvat meerdere biotopen die verschillen naargelang de bodemsamenstelling, neerslag en vegetatie. Hierdoor treft men er de grootste soortenrijkdom van Afrika aan. Naast de "Big Five': olifanten, leeuwen, buffels, neushoorns en luipaarden leven er ook impala's, zebra's, giraffen en nog vele andere dieren en vogelsoorten. Vanaf de goed onderhouden hoofdwegen kan je een grote verscheidenheid aan wild observeren en fotograferen. Verspreid over het park liggen verschillende restcamps waar je kan overnachten. Daarnaast bevinden zich in en rond het Krugerpark verschillende privéwildreservaten.

Pretoria
Pretoria, dat nu Tshwane heet, is de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika. Wie de regeringsgebouwen of Union Buildings bezoekt, kan van een prachtig uitzicht over de stad genieten. Rond Church Square bevinden zich heel wat interessante historische gebouwen en het Voortrekker Monument, dat net buiten de stad op een heuvel ligt, gedenkt de 'Grote Trek' van de blanke pioniers. Pretoria beschikt over meer dan 100 parken en natuurreservaten die haar een tweede naam bezorgden: Jacaranda City, naar de vele jacarandabomen die er in de lente bloeien.

Pilanesberg National Park
Op nauwelijks twee uur rijden van Johannesburg ligt het Pilanesberg National Park. In dit mooie, heuvelachtige landschap komen niet alleen de Grote Vijf voor (leeuw, luipaard, buffel, neushoorn, olifant), maar ook heel wat andere wilde dieren, zoals giraffen, antilopen en verschillende vogelsoorten.

Madikwe Game Reserve
Niet ver van de grens met Botswana ligt het wildreservaat van Madikwe. Het bestond vroeger uit landbouwgrond, maar een 15-tal jaar geleden werd er opnieuw wild geïntroduceerd (Operatie Phoenix). Het gebied is nu een thuis voor de Grote Vijf en is vooral bekend om zijn wilde honden, gevlekte hyena's, luipaarden en olifanten.

Sun City
Sun City is bekend tot ver buiten Zuid-Afrika. Dit extravagante geheel dat aan een verloren gegane, mythische Afrikaanse wereld doet denken, omvat verschillende hotels, casino's, zwembaden, het pretpark Valley of the Waves met zijn talrijke waterattracties, twee golfterreinen en het mysterieuze Lost City.

Waterbergen
Deze malariavrije regio heeft heel wat troeven om bezoekers te verrassen die eens wat anders willen. Vooral het gevarieerde natuurschoon is er indrukwekkend. In enkele van de wildreservaten, zoals het Entabeni Private Game Reserve, komen de Grote Vijf voor. Bovendien liggen de Waterbergen op niet meer dan twee à drie uur rijden van Johannesburg. Verschillende volkeren, waaronder de Basotho, de Bapedi en de Tswana, hebben hun stempel gedrukt op de plaatselijke cultuur. In Bela-Bela (‘het water dat vanzelf kookt'), het vroegere plaatsje Warmbaths, kan men zich ontspannen in de warmwaterbronnen

Tzaneen en Magoebaskloof
De streek rond Tzaneen en de Magoebaskloof is vooral bekend om haar mooie landschap. Uitgestrekte bossen, bergen, vijvers en watervallen maken van deze regio een paradijs voor natuurliefhebbers en sportieve bezoekers die graag zwemmen, wandelen en vissen. Ook de landbouw floreert: er worden mango's, avocado's, sinaasappelen en andere vruchten verbouwd. Koffie en thee vullen het rijtje aan. Het stadje Tzaneen ligt dichtbij het natuurreservaat van Modjadji, waar enkele van de grootste en oudste palmvarens ter wereld groeien. Dichtbij het natuurreservaat woont de mysterieuze Regenkoningin van de Venda. Ook enkele andere heilige plaatsen van de Venda liggen in deze regio.

Panoramaroute
 In de provincie Mpumalanga, op enkele uren rijden van Johannesburg, ligt de derde grootste canyon ter wereld: de Blyde River Canyon. Aan de rand van de canyon zijn er prachtige uitkijkpunten zoals de Three Rondavels en God's Window. Bij goed weer heeft men vanaf God's Window een spectaculair uitzicht op het Laagveld. De grillig gevormde Bourke's Luck Potholes zijn meer dan een bezoek waard. De Panoramaroute omvat ook vele andere bezienswaardigheden, zoals het voormalige goudzoekersstadje Pilgrim's Rest en heel wat mooie watervallen.

Durban
Durban is een belangrijke industrie- en havenstad: de haven is zelfs een van de tien grootste havens ter wereld. De stranden ten noorden en ten zuiden van de stad trekken heel wat zonnekloppers aan en het water van de Indische Oceaan is aangenaam warm. In de stad zijn de Indische invloeden duidelijk merkbaar; er zijn heel wat goede Indische restaurants en op de markten kan men typische producten kopen.

Hluhluwe Game Reserve
Het wildreservaat van Hluhluwe maakt deel uit van het Hluhluwe-Umfolozi Park. Het is vooral bekend om zijn neushoorns. Zowat 100 jaar geleden waren er maar 20 neushoorns over in het gebied. Het programma om de bedreigde neushoorns te redden had zoveel succes dat er nu bijna 2.000 in het park leven. In 1994 kon het dier dan ook van de lijst van de World Conservation Union van bedreigde dieren worden geschrapt. Alle leden van de Grote Vijf komen in dit reservaat voor: olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn. Ook gnoes, giraffen, nijlpaarden, impala's, kudu's, zebra's en wilde honden voelen zich hier thuis.

Saint Lucia Wetlands Park
Het St.-Luciameer is het grootste meer in het Zuid-Afrikaanse binnenland. Het is maar liefst 64 km lang en wordt omgeven door moerassen en duinen. Er leven ontelbare krokodillen, nijlpaarden en buffels en het is een paradijs voor watervogels.

Swaziland
Het koninkrijkje Swaziland, dat aan Zuid-Afrika en Mozambique grenst, heeft niet meer dan één miljoen inwoners. In het mooie heuvelachtige landschap liggen zes nationale parken, waarvan het Mlilwane en het Mkhaya de bekendste zijn. In de buurt van de hoofdstad Mbabane, een eerder rustige en kleine stad, woont de koning in een paleis in Lobamba. In de glasfabriek van Ngwenya kunt u originele souvenirs kopen. Ook de prachtige kaarsen zijn een leuke herinnering aan dit land met zijn vriendelijke bevolking.

Drakensbergen
De Drakensbergen is een paradijs voor wandelaars en bestaat uit 3 delen. In het Noorden bevindt zich het Royal Natal National Park met de Tugela Falls en het imposante amphitheater. Dit een halvemaanvormige basalten wand die meer dan 6 km breed is en 1500 meter hoog. In het centrale gedeelte spreken namen als Cathedral Peak en Giants Castle tot de verbeelding. De Zuidelijke Drakensbergen zijn de ruigste van allemaal. Een daguitstap naar de Sani Pass is een absolute aanrader. De kronkelige weg slingert doorheen de bergen tot aan de grens met Lesotho en is de hoogste bergpas in Zuid-Afrika.

Tsitsikamma National Park
Dit park maakt deel uit van de bekende Tuinroute. Het woord ‘Tsitsikamma' betekent ‘plaats van veel water'. Het park ligt aan de kust en omvat niet alleen een van de laatste stukken oerwoud van Zuid-Afrika en een berggebied begroeid met fynbos, maar ook de rotsige kustlijn zelf. Het park loopt nog 800 m ver in zee, zodat ook de kwetsbare ecosystemen voor de kust beschermd gebied zijn.

Port Elizabeth
Port Elizabeth is een van de belangrijkste steden van de provincie Oostkaap. De stad ligt aan de Algoabaai, een ideale plek om allerlei watersporten te beoefenen, zoals surfen, duiken, vissen en zeilen. Er leven dolfijnen en verschillende soorten walvissen die er van juni tot november komen kalven. In het historische stadscentrum zijn vooral de Britse invloeden nog merkbaar. De lange witte zandstranden en het zachte klimaat maken van deze havenstad een aangename vakantiebestemming die bovendien dichtbij een aantal malariavrije wildreservaten ligt.

Addo Elephant National Park
Dit park ligt op nauwelijks een uurtje rijden van de havenstad Port Elizabeth. Het werd opgericht om de door plaatselijke landbouwers bedreigde olifantenpopulatie in het gebied te beschermen. Van de grote kuddes van weleer bleven er welgeteld elf olifanten over. Ondertussen is de groep aangegroeid tot meer dan 300 dieren, een grote concentratie voor een relatief klein park. U kunt de dieren niet alleen in het park observeren, maar ook bij de drinkplaatsen aan het restaurant. Dit park is eveneens een toevluchtsoord voor zwarte neushoorns, buffels, kudu's en andere antilopensoorten. Ook het landschap van dit wilde dichtbegroeide gebied maakt van een safari een unieke belevenis.

Graaff-Reinet en de Karoo
Graaff-Reinet Graaff-Reinet is het oudste stadje in de provincie Oostkaap en wordt ook wel de ‘Parel van de Karoo' genoemd. Het lijkt wel of de tijd er heeft stilgestaan. Meer dan 200 historische gebouwen werden er tot Nationaal Monument uitgeroepen. Het natuurreservaat van Karoo ligt niet ver van de stad. Ook het spectaculaire Valley of Desolation is zeker een bezoekje waard; deze vallei biedt een uitzonderlijk uitzicht over het stadje.

Kaapse Wijnstreek
In Zuid-Afrika worden heerlijke wijnen geproduceerd. Ze zijn bijna allemaal Europees van origine, behalve de Shiraz uit Perzië. Zuid-Afrika heeft ook een wijnsoort die uniek is voor het land, de Pinotage (een mengeling van Pinot Noir en Hermitage Cinsot). Er zijn verschillende wijnroutes, maar die van Kaapstad, Paarl, Stellenbosch en Franschhoek zijn wel de bekendste. In Franschhoek vonden de Hugenoten, die in Frankrijk om godsdienstige redenen werden vervolgd, een nieuwe thuis. Stellenbosch is de tweede oudste stad van het land; hier zijn heel wat prachtig gerestaureerde huizen in Kaap-Hollandse stijl te bezichtigen. Ook Paarl kan bogen op een mooie architectuur.

Hermanus
Dit kleine stadje is vooral bekend geworden vanwege de vele walvissen die van juni tot november naar de kust trekken om er te kalven. Wie wat afwisseling wenst, kan ook de Harold Porter Botanical Gardens bezoeken of de uitstekende wijn van bijvoorbeeld het wijngoed van Hamilton Russel gaan proeven.

Klimaat en beste reistijd
In Zuid-Afrika is het winter als het bij ons zomer is. Men kan er echter het hele jaar door reizen, elk seizoen heeft zo zijn voordelen. Het volgende is onontbeerlijk, of je nu in de zomer of de winter reist: zomerkleding, een warme trui, een regenjasje, zonnebrandolie, een hoedje, een zonnebril, comfortabel schoeisel, een verrekijker en een zaklamp.

Reisdocumenten
International paspoort, geldig 30 dagen na terugkeer, met minstens 2 lege pagina's. Geboortecertificaat van je kinderen (tot 18 jaar).
Vanaf 1 juni 2015: Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen moeten een origineel geboortecertificaat of een gecertificeerde kopie van het kind bij zich hebben. Dit is verkrijgbaar bij de gemeente. Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt de KIDS-ID als alternatief voor het geboortecertificaat. Indien niet beide ouders meereizen, is ook een schriftelijke toestemming van de niet aanwezige ouder of ouder nodig, eveneens in het Engels. De Zuid-Afrikaanse overheid voorziet een model schriftelijke toestemming dat door haar ambassades of consulaten kan worden gecontroleerd. Voor meer info kan terecht op http://www.home-affairs.gov.za. Voor een laatste update: http://diplomatie.belgium.be/nl/. 

Rijbewijs
Europees rijbewijs verplicht. In Zuid-Afrika rijdt men links.

Inentingen
Geen speciale inentingen vereist, behalve voor mensen die uit gebieden met gele koorts komen. Malariatabletten worden aangeraden. Raadpleeg tijdig de website www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Munteenheid
 de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). € 1 = 16,22 ZAR (okt 2016).

Tijdsverschil
winter: +1, zomer: 0

Elektriciteit
220/230 volt - verloopstekker en adapter zijn ter plaatse te koop

Taal
11 officiële talen: Engels, Afrikaans en negen zwarte talen, waaronder isiXhosa en isiZulu

Veiligheid
Je dient de gewone voorzorgen te nemen. Laat papieren en geld nooit in de kamer liggen of op de bus/in de auto. Vermijd verlaten plaatsen, ga niet al te opzichtig gekleed en neem 's avonds een taxi. Bezoek de townships niet op eigen houtje, maar met een plaatselijke gids. Verlaat bij een safari nooit de wagen.

Keuken
Op gastronomisch vlak valt er in Zuid-Afrika heel wat uit te proberen. Tijdens een bezoek aan een cultureel dorp of township kan men mieliepap (maismeel) met bonen proberen. Aan de kust staat er veel vis op het menu. In de Karoo smaakt het lamsvlees extra lekker. In het hele land kan men struisvogelvlees proberen, of impala, krokodil en andere wildsoorten.

Fooien
Een fooi van 10% is gebruikelijk in restaurants en taxi's. In privéwildreservaten is het gebruikelijk om aan de rangers een fooi van 100 ZAR te geven.