Mexico, van Maya’s tot tropische stranden

Vooral als u een zalige strandvakantie neemt in een van de luxueuze hotels aan de Caribische kust. En daarnaast uitstappen of een rondreis meepikt naar de prachtige oude Mayasteden. Chichen Itza met haar befaamde piramide is maar een voorbeeld. Een bezoek aan de koloniale stad Mérida maakt uw programma compleet. Ook natuurliefhebbers halen hun hart op in de mangroves en cenotes. Geniet zeker van de overheerlijke keuken. En de gastvrije inwoners zorgen voor een aangenaam verblijf.

H10 Ocean Maya Royale***** Playa del Carmen

H10 Ocean Maya Royale***** Playa del Carmen

Kleurrijke gebouwen in haciëndastijl in feeërieke tuin met ruim zwembad 

lees meer

Sandos Caracol Eco Resort****+ Playa del Carmen, Mexico

Sandos Caracol Eco Resort****+ Playa del Carmen, Mexico

In dit resort staan de authentieke Mexicaanse sfeer, ecologie en milieu centraal

lees meer

Royalton Riviera Cancún*****  Cancún, Mexico

Royalton Riviera Cancún***** Cancún, Mexico

Kom tot rust in alle comfort in een gloednieuw luxeresort 

 

 

lees meer

Valentin Imperial Maya***** Puerto Morelos, Mexico

Valentin Imperial Maya***** Puerto Morelos, Mexico

Hotel in typisch Mexicaanse sfeer met luxueuze uitvoering 

lees meer

Platinum Yucatan Princess*****Playa del Carmen, Mexico

Platinum Yucatan Princess*****Playa del Carmen, Mexico

Dit ‘Adults Only’ hotel biedt u alle luxe waar u van droomt

lees meer

Sandos Playacar Beach Resort & spa***** Playa del Carmen, Mexico

Sandos Playacar Beach Resort & spa***** Playa del Carmen, Mexico

Ingericht als een Mexicaans dorp,  aan een mooi zandstrand, met Adult Only gedeelte

lees meer

H10 Ocean Coral &Turquesa**** Puerto Morelos, Mexico

H10 Ocean Coral &Turquesa**** Puerto Morelos, Mexico

Resort in het hart van de Rivièra Maya en met uitzicht op de Caraïbische Zee

lees meer

Vanuit jouw hotel in Cancún kan je een aantal van de bezienswaardigheden bezoeken die Yucatan herbergt. Daguitstappen zijn mogelijk naar Tulum, Valladolid en Chichen Itza.
Bovendien is het mogelijk om tijdens jouw verblijf een rondrit te maken met één of meerdere overnachtingen.

Tulum1

 

Daguitstap Tulum: het kleine stadje Tulum staat bij toeristen vooral bekend als een Mayastad. Gelegen op een 12 meter hoge klif, kan je genieten van een prachtig zicht op de Caribische zee. In het dorp van Tulum kan je eten in typische restaurantjes of  je kan een van de vele Cenoten bezoeken.

 

 

769 x 474 DSC06192

 

Daguitstap Valladolid: deze stad laat je kennismaken met de typische Spaanse invloeden, in combinatie met de klederdracht van de Maya’s die er nog steeds gebruikelijk is.  Bezoek zeker de gezellige kerkjes verspreid over de stad en het prachtige Palacio Municipal.

 

 

Daguitstap Chichen Itza: de fameuze Mayastad Chichén Itzá769 x 474 DSC06986 is één van de hoogtepunten van Mexico. Geniet van het zicht op één van de zeven wereldwonderen. De trappiramide of tempel van de gevederde slang domineert het landschap. Het terrein zelf is vrij vlak en goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel. ’s Avonds geniet u van de Noches de Kukulcán, een prachtig lichtspel rond de bekende piramide op de site van Chichen Itza.

 

 

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid ook om al deze bezienswaardigheden te combineren. Wilt u de ganse regio beter leren kennen? Dat kan tijdens een rondreis van 3 à 5 dagen, bezoekt u Tulum, Valladolid, Merida, Uxmal, Celestun, Sotuta de Peon en Chichen Itza en verblijft u in typische Mexicaanse Hacienda’s en een koloniaal hotel in Merida.

 

ONZE RONDREIZEN:

Bezoek Chichén Itzá en Mérida in 3 dagen!

Bezoek Chichén Itzá en Mérida in 3 dagen!

lees meer

Cancún in 12 dagen (cultuur + ontspanning)

Cancún in 12 dagen (cultuur + ontspanning)

lees meer

Hulpmiddelen
Heb je behoefte heeft aan hulpmiddelen tijdens jouw verblijf, dan kan dit door ons geregeld worden. Afhankelijk van uw behoefte worden de hulpmiddelen vooraf afgeleverd bij uw accommodatie. We denken hierbij aan hoog-laag bed (elektrisch), tillift (elektrisch), douche-toiletstoel, scootmobiel, opvouwbare rolstoel, strand rolstoel, krukken en/of een rollator, ….  Mogelijkheden en tarieven op aanvraag.

Aangepast vervoer
Onder aangepast vervoer verstaan we zowel het vervoer van de luchthaven naar het hotel en weer terug. Zo ook losse transfers (bv. van uw hotel naar een bestemming naar keuze) of rondrit. Je krijgt individueel vervoer naar elke bestemming tijdens jouw verblijf op Yucatan.

Zorg
Op Yucatan is het mogelijk om medische of persoonlijke assistentie te voorzien. We denken hierbij aan persoonlijke verzorging (dagelijks toilet), verpleging, begeleiding en een huishoudelijk medewerker.

Gezien het hoog aantal toeristen (ook met een beperking) op Yucatan, doen hotels extra inspanningen om aangepaste voorzieningen aan te bieden. Zo zijn de meeste grote all-inclusive hotels rolstoeltoegankelijk. Ze beschikken onder andere over aangepaste kamers met ruime badkamers (uitgerust met de nodige hulpmiddelen) een lift en brede wandelpaden.

Playa Del Carmen heeft tevens onlangs 2 publieke stranden geopend die volledig rolstoeltoegankelijk zijn. Aan de stranden kunnen vervolgens speciale strandrolstoelen gehuurd worden en zijn douches voor mindervaliden voorzien.

De voet- en wandelpaden in de buurt van de toeristische trekpleisters zijn meestal rolstoeltoegankelijk. Vooral op 5th Avenue (quinta) en 10th Avenue. 5th Avenue loopt evenwijdig met het strand en is volledig vlak gemaakt. Ook 10th Avenue is volledig vlak en daardoor goed toegankelijk.

De meeste taxi’s zijn ruime Nissan Tida’s. Deze auto’s hebben een ruime achterbank, wat het instappen vergemakkelijkt. Aangezien het instappen iets meer tijd in beslag neemt, raden wij u aan op te stappen bij een taxistation.

Restaurants zijn in overvloed te vinden op 5th Avenue. Toch raden wij u aan eerst na te vragen of de toiletten goed toegankelijk zijn.

 

Puerto Morelos
Puerto Morelos is een vissersdorp en zeehaven in Quintana Roo, Mexico’s meest oostelijke staat gelegen op het Yucatan schiereiland. Het plaatsje ligt tussen de steden Cancun en Playa del Carmen. Anders dan Cancun en Playa del Carmen is Puerto Morelos niet ten prooi gevallen aan het massatoerisme. Het heeft zijn authenticiteit als onaangetast vissersdorp grotendeels behouden. Naast traditionele vissersbootjes die dobberen op de prachtige Caraïbische Zee zijn het zandstrand en de azuurblauwe zee één van de troeven van Puerto Morelos. Bovendien zult u merken dat Puerto Morelos één van de kleinste jachthaventjes ter wereld heeft. Er liggen zo’n 5 à 10 boten.
Met het op één na grootste rif ter wereld en het zeewater dat varieert van donkergroen tot helder turquoise is Puerto Morelos de ideale vakantiebestemming voor duikers. De vissen, schildpadden en koraal lijken wel uit een natuurfilm te komen. Wie wil, kan hier bij het rif voor de kust snorkelen.
(Kenmerkend voor Puerto Morelos is de historie rond de twee vuurtorens die er staan. De voorste vuurtoren staat op het strand, scheefgetrokken door een orkaan in 1967. Schuin daarachter staat de nieuwe vuurtoren die groter en steviger is gebouwd. Verder zijn er enkele winkels en restaurantjes die het bezoek waard zijn.)
Puerto Morelos heeft ook veel bars waar u tortilla’s kan eten en cocktails kunt drinken. Cultuurliefhebbers mogen zeker niet vergeten de archeologische vindplaatsen van de Maya’s in het achterland te bezoeken. U kan er ontdekken hoe de Mayabeschaving in de eerste eeuw na Christus leefde. Jaax Che is een vlakbij gelegen botanische tuin met palmen, cactussen, orchideeën en planten die gebruikt werden in de traditionele Maya-geneeswijze.

Playa del Carmen
Playa del Carmen is de laatste decennia grondig veranderd. Het voormalige rustige vissersdorpje is door het massatoerisme verandert in een vakantieparadijs met grote hotels. Toch kan u Playa del Carmen niet zomaar vergelijken met een andere badplaats. In Playa del Carmen vindt u geen extreme hoogbouw, geen schreeuwerige neonreclame aan het strand en je hebt niet het gevoel dat je over andere toeristen struikelt.
Wel is het de plaats in de regio als u wilt shoppen, dineren en wilt deelnemen aan het nachtleven. Een ander kenmerk van Playa del Carmen zijn stijlvolle beach clubs. Zij vormen een alternatief voor de publieke stranden doordat ze drank en eten serveren, watersporten aanbieden en toegang geven tot zwembaden en douches.
Quinta Avenida, beter bekend als 5th Avenue, is de grootste toeristische trekpleister in Playa del Carmen. Het is een autovrije zone: meteen de eerste plaats die u wilt verkennen. Het nachtleven in Playa del Carmen is minder wild als in Cancun. De winkels en restaurantjes sluiten om 22u, maar bijna al de dansclubs blijven open tot 6u s’ morgens.

Playacar
Playacar is een luxe hotelwijk gelegen op het schiereiland Yukatan, aan de Riviera Maya tussen Cancun en Tulum. De wijk lig ten zuiden van de plaats Playa del Carmen. Er is een winkelcentrum en een golfbaan centraal gelegen in de wijk. Hierrond vindt u grote All-Inclusive hotels en privé villa’s die te huur zijn. Deze wijk is ideaal voor mensen die willen genieten van een rustig verblijf maar ook van de gezellige drukte van Playa del Carmen willen proeven.

Cancun
Cancun is wereldberoemd als een toeristenoord. Tot de jaren ’50 was Cancun niet meer dan een onbetekenend plaatsje op een eiland in de Caraïbische Zee vlakbij de kust, met wat visserij en een aantal Maya-ruïnes. Vanaf de jaren ’60 besloten de Mexicaanse regering en internationale investeerders Cancun tot een toeristenoord te ontwikkelen. Jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen mensen deze belangrijkste badplaats van Mexico. U vindt er een 5 kilometer lange hotelzone, een moderne boulevard met luxe All-Inclusive hotels, moderne nachtclubs en winkelcentra. Met een 20 kilometer lang koraalzandstrand, diverse koraalriffen en een prachtige turquoise zee is het een prima bestemming om te zonnen, relaxen, snorkelen en duiken.
Door de vele Amerikaanse studenten, die in Cancun hun Spring break vakantie doorbrengen, is Cancun uitgegroeid tot een waar uitgangsoord voor liefhebbers. De drankjes in de uitgaangelegenheden zijn over het algemeen niet heel goedkoop.
De stad bestaat uit twee gedeeltes: downtown Cancun waar vooral de lokale bevolking woont en de hotelzone waar je een groot aantal hotels vindt, meestal van vijfsterren-klasse. De stad is geheel op een tekentafel ontstaan. Dus je vindt er geen historisch centrum, geen boulevard of sfeervolle straatjes.

Bezienswaardigheden (zie de voorgestelde excursies of rondritten)

Klimaat
Yucatan kent een iets wat ander klimaat dan de streek rond Mexico City. De beste periode om naar daar te gaan is tijdens het droge seizoen tussen oktober en april. Vanaf mei start het regenseizoen. Dan is er kans op orkanen langs de kust. Het kan er behoorlijk warm worden (boven de 28°).

Taal
De officiële voertaal is het Spaans. Engels wordt ook vaak gesproken. Een deel van de bevolking spreekt hun eigen taal, afgeleid van de ‘oude talen’.

Reisdocumenten
Internationaal paspoort, 6 maand na retour geldig. Geen visum vereist voor Belgen. Voor een laatste update: zie http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Tijdsverschil
Tijdens wintertijd -6 uur, tijdens zomertijd -7 uur.

Munteenheid
De officiële munteenheid is de Mexicaanse peso (MXN).
(Optioneel: Neem bij voorkeur een Maestro/Cirrus kaart of kredietkaart mee. Aan de meeste automaten vlot aanvaard en tegen de beste wisselkoers. Wie geen kaarten heeft, neemt Euro’s en US dollars mee. Dollars worden overal aanvaard en beter dan Euro’s in afgelegen gebieden. U neemt het best een bedrag in dollars mee (kleine coupures). Door de wisselende koersen kan het nadelig zijn al in België geld te wisselen; bovendien mag u slechts een beperkte hoeveelheid Peso’s invoeren.)

Aanbevolen vaccins
U beschermt zich het best tegen Hepatitis A en vernieuwt (of checkt de datum ervan) het vaccin van DTP (difterie, tetanus en polio).
Het is aangeraden de inenting tegen gele koorts te nemen. Malariapillen zijn enkel nodig indien u in gebieden komt waar de malariamug voorkomt. Neem zeker een goede zonnecrème mee en een antimuggenspray (DEET).
Vraag meer informatie aan uw huisarts of raadpleeg tijdig de website www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Elektriciteit
De voltage ligt tussen 110 en 127 V. Neem dus zeker een adapter mee voor je toestellen.

Gsm
Enkel mogelijk met triband-gsm. 

Keuken
Wie heeft er de fameuze taco’s en tortilla’s, guacamole en de enchiladas al geproeft? In Mexico smaken ze stukken beter. De oorspronkelijke mayakeuken was gebaseerd op maïs. En ook chocolade komt uit die regionen. Proef eens de polle con mole of kip met een pittige chocoladesaus. Een aanrader.

Ambassade van Mexico
F.D. Rooseveltlaan 94 
1050 ELSENE
+32 2 629 07 77
+32 2 644 08 19
embamex@embamex.eu
https://www.embamex.eu