Stranden op Curaçao: Jan Thiel, Sea Aquarium Beach, Porto Marie en Grote Knip
Het eiland Curaçao telt ongeveer veertig stranden. Over het algemeen zijn de stranden klein. Tussen de vele stranden zitten echter enkele pareltjes die geheel voldoen aan het droombeeld dat je hebt van een tropisch strand: wit zand, palmbomen en uiteraard een aangenaam warme zee waarin prachtige blauwe kleurschakeringen in verwerkt zitten. Tot de meest populaire stranden horen onder andere Jan Thiel, Sea Aquarium Beach, Porto Marie en Grote Knip. De redenen waarom het ene strand populairder is dan het andere heeft vooral met de ligging en de aanwezige voorzieningen te maken. Het is niet per definitie dat de populairste stranden ook de beste stranden van Willemstad zijn. Dat komt vooral ook vanwege het feit dat de kwaliteit van een strand vooral ook te maken heeft met persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen vinden het leuk om vooral op plekken te komen waar veel andere badgasten te vinden zijn terwijl anderen juist voor het Robinson Crusoë-gevoel gaan en zoeken naar verlaten baaitjes en stranden.

Willemstad
Willemstad is de hoofdstad van Curaçao. Het merendeel van de winkels en restaurants vind je in deze historische stad. Het centrum wordt in tweeën gesplitst door de Sint Annabaai. Aan de oostzijde ligt de wijk Punda en aan de westzijde de wijk Otrabanda. Een fraai onderdeel van Punda is de Handelskade, waar de fel gekleurde huizen een mooie compositie vormen. Niet voor niets dat juist dit stukje Willemstad zoveel vastgelegd wordt door fotografen. Ook een bezoek waard is het geel-witte Penhagebouw, dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat.

Otrabanda
Deze wijk in Curaçao betekent letterlijk ‘de andere oever’. Het ligt dan ook vanuit Punda gezien aan de andere zijde van de Sint Annabaai. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over de gekleurde huizen op de Handelskade aan de Sint Annabaai. Via de Koningin Julianabrug en de Koningin Emmabrug is Otrabanda verbonden met de wijk Punda. Ook gaat er een pond. Je vindt er onder andere een bibliotheek, congrescentrum en het Kura Hulanda museum.

Kura Hulanda Museum
Dit antropologisch museum in de wijk Otrabanda richt zich voornamelijk op de oorsprong van de mens, de Afrikaanse slavenhandel, goud en Antilliaanse kunst. Het is mogelijk om met een gids door het museum te gaan. Bij het museum zit ook een zeer luxe hotel ‘Hotel Kura Hulanda & Beach Club’.

Plantagehuizen
Voormalige eigenaars van plantages waar landbouw, veeteelt of schepen werden verzorgd, bouwden vaak bovenop een heuvel een huis in Nederlandse stijl. Dit hoofdhuis werd bewoond door de eigenaar en zijn familie. Het werd op een heuvel gebouwd zodat er goed overzicht was op de plantage en men goed bij de buren of andere plantagehuizen kon kijken. Een bekend plantagehuis is het 18e-eeuwse Brievengat in de wijk Brievengat. Andere landhuizen die te bezichtigen zijn, zijn Landhuis Santa Martha, Landhuis Jan Kok, Landhuis Doktertuin en Landhuis Ascension.

Struisvogelfarm
Heb je ooit al eens een struisvogel bereden? Dit kan in Curaçao op de struisvogelfarm. Voor wie iets minder lef heeft, is het ook mogelijk ze gewoon te bekijken en misschien wat te voeren. Tijdens een rondleiding op de Ostrich Farm wordt verteld over de intelligentie van de struisvogel.

Hato Grotten
De Hato grotten bieden veel geschiedenis op een oppervlakte van ongeveer 4900 m² met druipsteengrotten en waterpartijen. De vage muurschilderingen, waarvan sommige wel 1500 jaar oud zijn, stammen uit de tijd dat er indianen woonden. Later hielden veel slaven zich er schuil. Met een gids zijn veel van deze grotten te bewonderen en hoor je alle verhalen en mythen. Je ziet waarschijnlijk ook wat leguanen en vleermuizen.

Rif Fort
Dit fort werd vroeger gebruikt als uitkijktoren om de haven te beschermen. Tegenwoordig vind je in en rondom dit historische Rif Fort de meest luxe winkels van Curaçao. Oud en nieuw gaan hier prima samen. Het is ook heerlijk om op een terras te genieten van een lekker drankje in een mooie omgeving. Verder vind je hier kunstgalerijen en lokale producten.

Maritiem museum
Het Maritiem Museum neemt je mee op ontdekkingsreis door de scheepvaartgeschiedenis van Curaçao. Inbegrepen is een rondvaart in de haven van Curaçao met een ‘watertaxi’. Er wordt ook verteld over de olie-industrie en er is zelfs een werkende miniatuur van de olieraffinaderij.

Christoffelpark
Veel flora en fauna is te vinden in dit grootste nationale park van Curaçao. Er zijn ongeveer acht wandelroutes met de keuze makkelijk of uitdagend wandelen. Je kan er ook een safari beleven of excursies boeken. Met het bezichtigen van Plantage Savonet komt men meer te weten of de geschiedenis en cultuur van het eiland.