Badplaatsen Zuid-Tenerife

De meeste toeristen die naar Tenerife komen verblijven in de diverse badplaatsen die het eiland kent. Een deel van de badplaatsen heeft een historische oorsprong, een deel is vrijwel compleet op de tekentafel ontworpen. Ook op het gebied van de stranden is er veel verschil. Zo is de ene plaats gezegend met vele meters aan prachtig zandstrand terwijl de andere plaats het moet stellen met een klein kiezel- en/of zandstrand.

Playa de las Américas
De grootste badplaats van Tenerife is Playa de las Américas. Deze stad kent haar oorsprong in de jaren zestig van de vorige eeuw. Als je het hebt over massatoerisme dan is Playa de las Américas dé plaats op Tenerife die hier synoniem voor is. Wie eind vorige eeuw hier geweest is die heeft kunnen zien hoe de stad langzaam aan vervallen was. Renovaties en herstructureringen hebben van Playa de las Américas weer een voor velen aantrekkelijke badplaats gemaakt. De stad telt meerdere zandstranden en vooral heel veel hotels, appartementen, winkels, restaurants en bars.

Costa Adeje / Bahía del Duque
Ten noordwesten van Playa de las Américas vind je de combinatie van Costa Adeje en Bahía del Duque. Over het algemeen worden beide plaatsen samen aangeduid als Costa Adeje. Met name het gebied rondom het El Duque strand is een duurder stukje van het totale toeristengebied dat in het zuidwesten van Tenerife ligt. Dit stuk Tenerife telt meer dan tien vijfsterrenhotels, een golfbaan, zeer aangename restaurants en een aantal winkelcentra die de moeite waard zijn.

Los Cristianos
De ten oosten van Playa de las Américas gelegen badplaats Los Cristianos is van oorsprong een vrij onbeduidend dorp waar in de tweede helft van de vorige eeuw een enorme hoeveelheid accommodaties neergezet zijn. In de dorpskern vind je nog stukken van het oude Los Cristianos terug. Los Cristianos telt twee grote zandstranden, Playa de los Cristianos en Playa de las Vistas, waardoor het een erg populaire vakantiebestemming is onder strandliefhebbers. Over het algemeen is Los Cristianos iets rustiger dan Playa de las Américas, waardoor het ook zeer populair is onder gezinnen met kinderen. De ligging van beide stranden is gunstig, omdat ze aan de zuidkant van Los Cristianos liggen. Met je neus richting de zee lig je dan een groot deel van de dag ook richting de zon. Een tweede voordeel van de ligging is dat de zee hier aangenaam rustig is.

Bezienswaardigheden

Nationaal Park Del Teide / Pico del Teide
Vulkaan El Teide en het omringende gebied is een nationaal park met een grote variatie aan landschappen. In het westen tref je gitzwart vulkaangesteente aan, net onder de Pico del Teide heb je een prachtig uitzichtpunt (‘mirador’) over fraai gevormde vulkanische rotsen en meteen ten oosten van de piek zie je landschappen die door zwavel op zo’n manier groen gekleurd zijn dat je je op een andere planeet waant. De top van vulkaan El Teide is met 3718 meter het hoogste punt van heel Spanje. Een hele belevenis is om op de Teide naar boven te gaan. Met de kabellift kun je tot een hoogte komen van 3550 meter (kabellift niet toegankelijk met rolstoel)

Las Aguilas del Teide
Een ecologisch park met een oppervlakte van maar liefst 75 duizend vierkante meter is het Parque Ecologico aan de weg naar Arona. In het prachtige tropische landschap kun je genieten van losvliegende arenden, papegaaienshows, krokodillen en nijlpaarden. (www.aguilasjunglepark.com)

Piramides van Güímar
Bij het aan de oostkust gelegen plaatsje Güímar vind je de Piramides van Güímar, een zestal piramides die bestaan uit stenen die in rechthoekige vormen op elkaar gestapeld zijn. Opvallend is dat de stenen niet uit de directe omgeving komen, maar dat het uit lavagesteente van elders op het eiland bestaat. Tot op heden is nog steeds niet met honderd procent zekerheid bepaald wanneer en door wie de piramides gebouwd zijn.

Garachico
Eén van de meest authentieke plaatsen op het eiland is het aan de noordkust gelegen Garachico, waar het straatbeeld mede bepaald wordt door historische gebouwen zoals de kerk, enkele kloosters en traditionele woningen.

Loro Parque
Een prachtige tropische tuin met een grote collectie aan papegaaien, tropische planten en diverse tropische dieren. Dat is het Loro Park in Puerto de la Cruz. Wie wil die kan gratis met het treintje vanuit het centrum van Puerto de la Cruz naar het park gaan. Vanuit SeaWorld San Antonio zijn er orka’s ingevlogen naar Tenerife die nu in Loro Park te zien zijn. (www.loroparque.com)

Aqualand Costa Adeje
Dit spectaculaire waterpark ligt langs snelweg TF-1 ter hoogte van Costa Adeje. Waterglijbanen met indrukwekkende namen zoals Tornado, Twister en Kamikaze vermaken het publiek dat hier alle dagen van het jaar terecht kan voor waterpret. In het dolfinarium op het park kun je dagelijks genieten van de dolfijnenshow. (www.aqualand.es)

Icod de los Vinos
Hét wijndorp van Tenerife. Een stadje in het noorden van Tenerife gelegen midden in een vruchtbare wijnstreek. De plaats heeft een prachtig centrum en geeft u het gevoel dat u zich even waant in de koloniale tijd. Hier staat de grootste drakenbloedboom van de gehele archipel.

Acantilados de Teno, kliffen van het Teno gebergte
Ook de kliffen van Los Gigantes genoemd. Prachtige, wel 500 meter boven het zeewater uitstekende hoge kliffen die onder water wel 30 meter diep zijn. U kunt hier, naast het bewonderen van de kliffen, ook duiken, een boottocht maken die u kunt combineren met de kloof van Masca, en met een beetje geluk ziet u ook dolfijnen en walvissen.

Masca
Het piratendorp Masca is een populaire excursie op Tenerife. Gekoppeld aan een bezoek aan dit bergdorp met een prachtig panoramisch uitzicht is meestal een afdaling waarbij je wandelend een hoogteverschil van zo’n zeshonderd meter overbrugt. De wandelroute die voor een deel door de Mascakloof gaat eindigt na zo’n drie tot vier uur op een klein rotsenstrand. Van hieruit kun je per boot naar Los Gigantes varen.

La Orotava
La Orotava ligt in het noordelijke gedeelte van het eiland en is een van de mooiste steden van de archipel. Uniek is dat het een van de best geconserveerde plaatsen van Tenerife is. Pittoreske 17e en 18e-eeuwse huizen zijn gebouwd aan steile en vooral smalle straatjes geplaveid met kasseien. Mocht u in het begin van juni op Tenerife zijn dan kunt u tijdens de acht dagen durende feesten van Octava del Corpus, schitterende bloemtapijten aanschouwen, onder andere op het plein voor het gemeentehuis. Deze bloemtapijten worden gemaakt van vulkaanzand, van verschillende kleurschakeringen afkomstig van de Teide, waarmee straten en pleinen in de stad worden bedekt.

Algemene info

Klimaat en beste reistijd
Tenerife is het hele jaar door een perfecte vakantiebestemming. Het zuiden, waar de hotels liggen, heeft het beste klimaat met het hele jaar temperaturen tussen de 20 en de 30 graden. ‘s Winters kan het in het noorden wat frisser zijn.

Reisdocumenten
Voor inwoners van België volstaat de identiteitskaart (dient geldig te zijn tijdens je verblijf). Voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar is de Kids-ID verplicht. Meer info op www.eid.belgium.be. Voor een laatste update: zie https://diplomatie.belgium.be.

Taal
Spaans en Engels

Tijdsverschil
-1 uur

Keuken
Typische gerechten zijn kip op Canarische wijze, konijn en ‘papas arrugadas’ (kleine aardappelen in de schil), rode en/of groene ‘mojo’-saus (een typische looksaus).

Shopping
In Puerto de la Cruz zeer gevarieerd, in het zuiden meer op toeristen afgestemd. Op de meest populaire plaatsen, Costa Adeje, Playa de los Cristianos en Playa de las Americas, zijn talrijke moderne shoppingcentra aanwezig. De winkelstraten en de Afrikaanse markt van Santa Cruz zijn de moeite waard en je vindt hier ook ‘El Corte Inglès’, van de gekende Spaanse grootwarenhuisketen. Souvenirs: allerlei producten gemaakt van bananen, strelitzias (paradijsvogelbloemen), ronmiel (honing met rum)..