Klimaat en beste reistijd

Welkom in het zonovergoten vakantieland Turkije! Met maar liefst 300 dagen zon per jaar is dit het paradijs voor zonaanbidders. De Turkse westkust biedt tijdens de warme zomermaanden een heerlijk verkoelend briesje, waardoor het extra aangenaam toeven is. Aan de Turkse Rivièra kunt u het hele jaar door genieten tijdens een verblijf. De winters zijn mild, de zomers heerlijk warm en het voor- en najaar zeer aangenaam.

Reisdocumenten

Reizigers met de Belgische nationaliteit hebben een geldige identiteitskaart of paspoort nodig, die nog min. 6 maanden na retour geldig is. Vanaf 29/10/2018 kunnen er geen visa meer aangekocht worden op de luchthavens in Turkije. Visumaanvragers kunnen op de website de vereiste informatie invullen en online hun visum afvragen. Zodra de aanvraag wordt goedgekeurd, moet een online betaling uitgevoerd worden. Het e-visum kan dan onmiddellijk gedownload worden. Betaling is enkel mogelijk met creditcard (Visa of Mastercard). Beschikt u niet over een credit card, dan kan u aan familie of vrienden vragen om de betaling te doen want de creditcard moet niet noodzakelijk op naam van de klant staan. Het visum kan ten vroegste 3 maanden voor afreis aangevraagd worden. Dit bewijs met de datum van aankomst moet je goed bewaren, want het wordt gevraagd bij het verlaten van het land. Reizigers met een andere nationaliteit moeten tijdig navragen welke documenten ze nodig hebben (bij hun ambassade). Opgelet: ook kinderen en baby’s moeten over een kids-id OF paspoort beschikken. Een wit kaartje volstaat dus niet. Voor elke minderjarige die niet begeleid is door de ouders moet je een gewettigde volmacht tonen (te verkrijgen bij het gemeentebestuur). De Turkse overheid is streng en deinst er niet voor terug om kinderen zonder geldig identiteitsbewijs terug te sturen (eventuele extra kosten zijn voor jou). Meer info, klik hier .

Taal

Het Turks is de officiële taal van Turkije, maar als vakantieganger kunt u zeker in de populaire toeristencentra goed terecht met Duits en Engels. Op sommige plekken word je zelfs automatisch in het Nederlands aangesproken.

Hygiëne

Water drink je niet uit de kraan. Wees ook voorzichtig met rauwe groenten en fruit die gewassen zijn. Tanden poetsen en water drinken doe je dus steeds uit flessenwater die bij aankoop duidelijk afgesloten zijn door de bottelarij.

Tijdsverschil

In Turkije is het in de zomer 1 uur later dan in Belgïe en in de winter 2 uren later

Valuta

De munteenheid van Turkije is de lira, onderverdeeld in 100 kurus (TL, ongeveer 1 lira voor € 0,20 ; € 1 is ca. 5 lira). Let wel: de koers wisselt dagelijks. Het is voordeliger om in Turkije geld te wisselen. In de meeste hotels en in sommige restaurants kan je ook geld wisselen. Indien je ter plaatse geld wisselt in een bank of wisselkantoor, dan krijg je een kwitantie. Indien je op het einde van je verblijf nog lira’s over hebt, kan je die inwisselen bij het tonen van de vermelde kwitantie. Traveller cheques vormen in de grote steden geen probleem. Buitenlandse deviezen kan men onbeperkt invoeren. De banken zijn open van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. De wisselkantoren zijn open van 8 tot 20 uur. De postkantoren (te herkennen aan de gele borden PTT) zijn open van maandag tot zaterdag van 8 uur tot ‘s avonds laat, de zondag van 9 tot 19 uur. Dit is geldig voor de grotere postkantoren, de kleinere van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16,30 uur, niet tijdens het weekend. Afwijkingen zijn mogelijk. De belangrijkste kredietkaarten zoals Visa, Diner’s Club en Eurocard worden aanvaard in banken, wisselkantoren en in sommige winkels. Huur in je hotel of appartement een safe om geld en waardepapieren op te bergen. Juwelen en andere dure accessoires laat je best thuis.

Telefoneren

Om naar België te bellen kies je: 0032 + zonenummer zonder 0 + abonneenummer. De landcode van Turkije is 0090. 
OPGELET! De roamingkosten kunnen zeer hoog oplopen in Turkije. Raadpleeg je GSM-operator voor gedetailleerde info.

Keuken

De Turkse keuken staat niet voor niets in de top vijf van de wereldranglijst als het om heerlijk eten gaat. Iedereen kent wel de Turkse pizza (lamahcun) of döner kebab, maar er zijn nog zoveel meer gerechten te ontdekken. Lamsvlees of verse vis spelen vaak de hoofdrol in de Turkse keuken. Typisch Turkse hapjes ‘mezes’ zijn ook voor vegetariërs lekkernijen bij uitstek. Knapperig Turks brood en een glaasje Raki mogen natuurlijk niet ontbreken. Afiyet olsun, eet smakelijk!

Elektriciteit
Tijdens je vakantie in Turkije vind je dezelfde stopcontacten als in België. Er wordt gebruikgemaakt van 220V, 50 hertz wisselstroom.