Klimaat Aruba heeft een tropisch klimaat: het hele jaar door temperaturen die rond of net iets boven de 30 graden Celsius liggen. De zon schijnt in de regel uitbundig en van een echt regenseizoen of orkanen heeft Aruba geen last. Van augustus tot december stijgt de regenkans wel.

Reisdocumenten Internationaal paspoort, 6 maand na retour geldig. Geen visum vereist voor Belgen. Voor een laatste update: zie http://diplomatie.belgium.be/nl/. Uitreistaks: 35 USD per persoon, ter plaatse te betalen (juli 2013)

Taal Nederlands, Engels, Spaans, Papiamento

Tijdverschil winter: -5, zomer -6 UTC

Inentingen Inenting tegen DTP en hepatitis A worden aanbevolen. Neem zonnecrème en antimuggenspray mee in je reistas. Raadpleeg tijdig de website www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Munteenheid De arubaanse Florin. € 1 = 2,02 AWG (april 2019). De Amerikaanse dollar wordt vaak gebruikt als betaalmiddel.

Elektriciteit 110 volt, adapter noodzakelijk

Ambassade Aruba (Koninkrijk der Nederlanden) Kortenberglaan 4-10, 1040 Brussel tel: 02 679 17 11, fax: 02 679 17 75

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Stranden: Baby Beach, Palm Beach, Druif Beach, Eagle Beach Aruba kent een groot aantal fantastische stranden, ieder met hun eigen karakter en publiek. Wie de grote stranden Palm Beach en Eagle Beach achter zich laat, kan genieten van zeer rustige stranden die je een paradijselijk gevoel zullen geven. Kitesurfers kunnen hun hart ophalen op Boca Grande in het noordoosten. Prachtig wit zand in combinatie met zeer helder turquoise water vind je aan Baby Beach in het zuidoosten. In Oranjestad kun je prima terecht op Druif Beach, dat aan de zuidkant van de stad ligt.

Oranjestad en Fort Zoutman De hoofdstad van Aruba is Oranjestad, dat een kleurrijk en sfeervol centrum kent dat geheel in Caraïbische stijl is opgetrokken. Een erg fraai bouwwerk is het winkelcentrum Royal Plaza Mall, gelegen aan de L.G. Smith Boulevard. In het eeuwenoude Fort Zoutman kun je het Historisch Museum van Aruba bezoeken.

Arikok Natuurpark De flora en fauna van Aruba zijn op hun best vertegenwoordigd binnen het Arikok Nationaal Park. Binnen het natuurpark, dat je het beste met een 4×4 auto kunt bezoeken, tref je een aantal bezienswaardigheden van Aruba aan; zoals de Natural Pool, de Fontein Grot en tientallen blowholes (spuitgaten) waardoor het oceaanwater omhoog gespoten wordt. In het park kun je nog een kleine natuurlijke brug bekijken. De grote Natural Bridge die één van de topattracties van Aruba was, is in het jaar 2005 ingestort.

Bubali Vogelreservaat Het Bubali Vogelreservaat, dat uit een tweetal zoetwatermeertjes bestaat, biedt bezoekers de kans om vanuit de observatietoren de meer dan tachtig verschillende vogelsoorten te observeren. De grootste kans om vogels te spotten heb je aan het begin en einde van de dag. Hou er rekening mee dat als je tegen zonsondergang vogels gaat spotten ook de door de mangrove in grote aantallen aanwezige muggen ook erg actief worden.

Alto Vista kapel Op een vlakte bij de noordkust van Aruba staat, op eenzame hoogte, een kleurrijke kapel: de Alto Vista Kapel. Het huidige kappelletje stamt uit het jaar 1952 en is gebouwd op de plek waar in de achttiende eeuw de indianen de eerste versie van de Kapel di Alto Vista gebouwd hadden, maar die in de loop der jaren verloren is gegaan.

Geboorte lederschildpad Op de stranden van Aruba vind je gedurende het hele jaar afgezette plekken waar zich de nesten van de lederschildpadden bevinden. Als je geluk hebt mag je meemaken dat een nest schildpadjes uitkomt, waarna de kleine beestjes richting de zee kruipen en wegzwemmen.

California Lighthouse In het noordwesten van Aruba staat een vuurtoren die je vanaf grote afstand al ziet liggen. De California vuurtoren op zich is niet zo bijzonder, het uitzicht dat je hebt vanaf het punt waar de toren staat is wel de moeite waard. Vanaf deze plek heb je een prachtig panorama waarbij je aan de linkerkant de ruwe noordkust van Aruba ziet liggen en aan de rechterzijde uitkijkt op de prachtige stranden van Palm Beach met daaraan de overwegend luxe ‘high rise’ hotels