Algemene info Malta

De eilandengroep Malta bestaat uit vijf eilanden, waaronder de eilanden Malta, Gozo en Comino. Deze eilandengroep is gelegen midden in de Middellandse Zee, ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië. De geschiedenis van Malta gaat terug tot vierduizend jaar voor Christus. Er zijn uit deze periode nog vele overblijfselen bewaard gebleven. Dit zijn, samen met een groot aantal katholieke kerken, ware bezienswaardigheden. Valetta is de hoofdstad van Malta, een kunststad die is gebouwd in de zestiende eeuw. Het centrum heeft nauwe steegjes en de vele kerken en paleizen worden gekenmerkt door de Barokstijl. Malta biedt de bezoeker een klimaat met veel zon, een vrolijke en onbezorgde sfeer, schilderachtige dorpjes en kleurrijke vissershaventjes.

 

Bezienswaardigheden

Het eiland verkennen!

Huur een aangepast busje en stippel zelf je favoriete reisroute uit. Opgelet, op Malta rijdt men links! Neem je liever niet zelf plaats achter het stuur? Plan een excursie op maat met één van onze partners ter plaatse!

Ook het openbaar vervoer is rolstoeltoegankelijk. Je kan het eiland dus zonder zorgen verkennen met één van de vele bussen die de hele dag door prominent aanwezig zijn in het straatbeeld.

Op sommige plaatsen kan je ook een oversteek maken met een ferry. Zo raak je sneller op je bestemming, en dat met je haren in de wind.

Gozo
Trek zeker ook eens een dagje naar het buureiland Gozo met de ferryboot. Daar kan je adembenemend mooie wandelingen maken tussen het groen. Op de heen –of terugweg vaar je langs het paradijselijke eiland Comino en geniet je van een prachtig zicht op de Blue Lagoon. 

Nationale parken in Malta
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en in tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. Malta heeft geen nationale parken.

Werelderfgoederen in Malta
Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto’s waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.

Malta heeft 3 werelderfgoederen:
Valetta, Hal Saflieni Hypogeum, Megalitische Tempels van Malta

 

Algemene info

Klimaat en beste reistijd

Malta heeft een aangenaam mediterraan klimaat met milde winters en warme droge zomers. De zomermaanden op Malta kennen een gemiddelde maximumtemperatuur die rond de dertig graden ligt. In de maanden juli, augustus en september blijft het vaak nog lang zwoel op de terrassen. Zelfs in oktober kun je meestal ‘s avonds nog lang buiten zitten. De maanden juni, juli en augustus verlopen meestal zonder enige regen van betekenis. Ook de overgangsmaanden mei en september kennen amper dagen met regen. Als het eens een keer regent in de zomer is er meestal sprake van een verdwaalde onweersbui. Deze buien kunnen af en toe heftig zijn maar duren zelden lang. De zon schijnt in de zomer uitbundig: gemiddeld 11 tot 12 uur per dag.

Reisdocumenten
Geldige identiteitskaart, voor kinderen on de 12 jaar is een Kids-ID verplicht.

Taal
Het Maltees (verwant aan het Arabisch) en het Engels zijn de officiële talen op Malta. Daarnaast is een groot deel van de bevolking het Duits, Italiaans en/of Frans machtig.

Tijdsverschil
Geen tijdsverschil met België

 Geld

Officiële munteenheid: Euro
Geldautomaten: Er zijn op diverse plaatsen geldautomaten te vinden op Malta. De volgende kaarten kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Maestro/Mastercard, Visa.
Credit Cards: Creditcards (Access/Mastercard, American Express, Diners Club en Visa, Cirrus etc.) worden bijna overal geaccepteerd.
Fooien: In de hotels en restaurants wordt uitgegaan van een fooi van tien procent van de rekening, tenzij dit bij de rekening is inbegrepen. Taxichauffeurs krijgen normaliter een fooi van tien procent van de ritprijs.

Elektriciteit

Stopcontacten type G, neem dus een reisstekker mee

Keuken
De Maltese keuken kent Engelse, Italiaanse en Arabische invloeden. Een gebruikelijk voorgerecht is soep met champignons, asperges, tomaten, selderie, kool of merg, vissoep of minestra (een dikke groentesoep). Er worden diverse vis- en vleesschotels geserveerd. Een populair visgerecht is bijvoorbeeld Lampuki. Dit is een gebakken vis die opgediend wordt met tomaten, uien, olijven, erwten, peterselie en bloemkool. Op Malta wordt veelal het lokale bier gedronken, maar er worden ook buitenlandse biersoorten geschonken. De dorpswijnen zijn niet echt goed van kwaliteit. Er worden wel goede wijnen op Malta geproduceerd, maar de druiven zijn dan afkomstig uit het buitenland.

Shopping
In Malta kun je heerlijk kuieren over de kleurrijke markten met onder andere verse vis, groenten, kleding etc…. Ook kun je winkelen in oude winkeltjes in de steegjes van Valletta en rondneuzen in de winkelcentra.