Toegankelijke activiteiten in België
Toegankelijke stranden aan de Belgische Kust
Zon Zee Zorgeloos
Met dit initiatief maakt Intro vzw een strandzone en de directe omgeving toegankelijk in Nieuwpoort, Oostende, Vosseslag, De Haan, Wenduine, Zeebrugge, Bredene en Middelkerke.Een unieke combinatie van een aantal ingrepen en aanpassingen voor een probleemloze stranddag. Het project voorziet onder meer een rolstoeltoegankelijk toilet, een douche en omkleedruimte, een verhard pad op het strand, de mogelijkheid om van een strandrolstoel (tiralo) gebruik te maken tot zelfs opgeleide assistenten die graag een hulpvaardig handje toesteken bij de transfer van de eigen rolstoel naar een tiralo. Van 1 juli tot en met 31 augustus kunnen mensen met een handicap er een beroep doen op assistenten. Daarnaast is er een toegankelijk toilet, een aangepaste verzorgingsruimte met tillift, hooglaagbed en douche, strandmatten en strandrolstoelen. In de buurt vind je parkeerplaatsen voor mensen met een handicap.
‘Zon, Zee … Zorgeloos’ is een project in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en de betrokken kustgemeenten.
Wil je zeker zijn dat het gewenste materiaal aanwezig is, reserveer dan best op voorhand telefonisch bij de gekozen ZZZ-locatie. Gelieve dit minimaal 2 dagen op voorhand door te geven.
Je vindt de toegankelijke stranden:
in Nieuwpoort aan het Hendrikaplein (T 0498 92 92 79)
in Middelkerke aan het Casino (T 059 31 50 14)
in Oostende aan de Diksmuidestraat (T 0491 50 54 33)
in Bredene aan Post 2 (0490 64 93 78)
in De Haan aan het Leopoldplein (T 059 23 39 00)
in Vosseslag aan Vosseslag (T 059 23 67 30)
in Wenduine ter hoogte van de Demeyhelling (T 050 41 23 96)
in Zeebrugge ter hoogte van het Badengebouw (T 0472 90 08 45)
Meer informatie vind je in de folder Zon Zee Zorgeloos 2018
Oostende en omgeving
Al generaties lang vinden kunstenaars hun inspiratie in de stad van James Ensor en dat merkt u aan het culturele leven. Maar u kunt ook lekker zonnen op het strand, eindeloos shoppen in de vele winkelstraten, fietsen of wandelen door de stad of langs de kust. Alle info over fietsroutes vindt u in de VVV. Ideaal voor een vakantie aan zee.
MU.ZEE
MU.ZEE geeft een inkijk in de boeiende geschiedenis van de moderne en hedendaagse Belgische kunst. Er wordt een overzicht gegeven van 1850 tot nu. Naast de bekende James Ensor bewondert u ook werken van bijvoorbeeld Luc Tuymans. In 2007 werd beslist dat MU.ZEE meer museum moest worden. Er worden drie tijdelijke tentoonstellingen per jaar getoond. Daarnaast worden er ook collectiepresentaties getoond. Er wordt getracht een dialoog op te starten tussen beide museale basisfuncties.
Het museum is goed toegankelijk. Er is een toegankelijk toilet aanwezig. Reserveren is noodzakelijk voor groepen met personen met een mentale en/of fysieke beperking.
Romestraat 11, 8400 Oostende
Telefoon: +32 (0)59 50 81 18
Mail: info@muzee.be
Website: www.muzee.be
Provinciedomein Raversyde atlantikwall/anno 1465/ natuurpark
Raversyde is een historische site gelegen in een beschermd duinengebied met een oppervlakte van 50 hectare. U geniet dus zowel van de natuur als van de geschiedenis die aan deze plek vasthangt. De atlantikwall bezoeken is een afspraak met de geschiedenis. U wandelt door loopgraven en bunkers uit beide wereldoorlogen. Bij ANNO 1465 maakt u kennis met het middeleeuws dorp Walraversijde. U kunt er vier gereconstrueerde vissershuizen met bewoners bezoeken. U komt meer te weten over het leven in een middeleeuws vissersdorp en het archeologisch onderzoek hierrond gedaan. Raversyde Natuurpark is het enige stukje natuurgebied gelegen vlakbij de zee. Het is de ideale plek om tot rust te komen en alle indrukken van Raversyde te laten bezinken.
Het Natuurpark is vlot toegankelijk. De atlantikwall is niet rolstoeltoegankelijk. Aan het begin van de wandeling is er wel een toegankelijke expositie waar u een film over deze historische verdedigingsmuur kunt bekijken. Het museum en filmzaal bij ANNO 1465 zijn vlot toegankelijk. De gereconstrueerde huisjes zijn minder toegankelijk. Verdiepingen van de woningen zijn niet rolstoeltoegankelijk.
Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende
Telefoon: +32 (0)59 70 22 85
Mail: info@raversyde.be
Website: www.raversyde.be
Fort Napoleon
Een bezoek aan Fort Napoleon is telkens een verrassing. Naast het boeiende verleden worden er ook culturele activiteiten georganiseerd. Ook behoort een bezoek aan de bistro of een gastronomisch diner tot de mogelijkheden. Het fort werd opgetrokken aan het eind van de 18de eeuw, toen Frankrijk onze gewesten annexeerde. Napoleon vreesde een aanval uit Engeland op Oostende. Daarom liet hij dit fort bouwen. In beide wereldoorlogen was het fort een artilleriekwartier van het Duitse leger. Sinds 1995 wordt het fort beheerd door erfgoed Vlaanderen. Na 5 jaar restauratie werd het fort in 2000 opengesteld voor het publiek.
De tentoonstellingsruimte op de benedenverdieping is toegankelijk. Met een lift kunt u naar de tentoonstellingsruimte in de kelder. Er is een toegankelijk toilet aanwezig bij het restaurant.
Vuurtorenweg, 8400 Oostende
Telefoon: +32 (0)59 32 00 48
Mail: info-fort@fort-napoleon.be
Website: www.fortnapoleon.be
Stedelijk Noordzee Aquarium
In vergelijking met veel van de tot verbeelding sprekende tropische wateren zijn de Noordzee, het Kanaal en de Ierse Zee erg gezonde zeeën. Er leeft een verrassend gevarieerde groep van planten en dieren. Vissers vullen de collectie aan door zelf levend aquariummateriaal mee te brengen uit de Noordzee, het Kanaal en de Ierse Zee. Het museum heeft ook een collectie fossielen, schelpen en gedroogde en opgezette zeedieren.
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn geen toegankelijke toiletten in het museum. Het openbaar sanitair dat zich naast het museum bevindt heeft geen aangepast toilet.
Visserskaai, 8400 Oostende
Mail: noordzeeaquarium@oostende.be
Website: www.visitoostende.be
Erfgoedwandeling voor iedereen
Wandeling door Oostende met een te downloaden wandelfiche waarop alle toegankelijkheidsinfo over de wandeling op staat. Het volledige parcours loopt over verharde tracé.
Monacoplein 2, 8400 Oostende
Telefoon: +32 (0)59 70 11 99
Mail: info@visitoostende.be
Website: www.westkans.be/nl/projecten/versterkte-steden
Brugge
Een vakantie in een kunststad zoals Brugge is pas geslaagd als je van alle troeven van de stad kan genieten.
Daarom heeft Brugge als eerste Belgische stad de gids ‘Toegankelijk Brugge’ uitgewerkt, i.s.m. Toerisme Vlaanderen. Personen met een beperking moeten zich immers degelijk kunnen informeren over alle onderdelen van de toeristische keten. De brochure geeft informatie over musea en bezienswaardigheden, cafés, restaurants, openbare toiletten en toeristische infokantoren. Ze bevat ook alles over toegankelijke vakantieverblijven, zorg, hulpmiddelen, vervoer en parkeren in Brugge. Kers op de taart is de kaart met toegankelijke erfgoedroute doorheen het historisch centrum.
Meer info vind je in de brochure Brugge-toegankelijk-voor-iedereen
Houffalize
Aangepaste wandelroute RAVeL
Kies uw eigen stukje RAVeL van 10 tot 27 km en profiteer van het rijke natuurlijke erfgoed van het Natuurpark van de Twee Ourthes. Ontdek het fleurige stadje Houffalize of bezoek Bastogne om te winkelen of voor de musea van de Slag om de Ardennen. De RAVeL Houffalize – Bourcy – Bastogne – Gouvy is opgedeeld in vier etappes. Zo kunt u uw eigen traject bepalen. Te voet, met de fiets en zelfs met de rolstoel, de RAVeL is er voor iedereen.