Nationale Parken
‘Safari’ is een woord in Swahili dat ‘reis’ betekent. Kenia is dan ook dé bestemming bij uitstek om rond te reizen. Het is bijna onbegonnen werk om de vele diersoorten op te noemen die hier thuis zijn: de Grote Vijf (buffel, olifant, neushoorn, leeuw en luipaard), maar ook giraffen, zebra’s, nijlpaarden, antilopen, hyena’s, gnoes, wilde honden en gazellen. Op de eindeloze vlakten van de Masai Mara, wellicht een van de beroemdste wildreservaten van Afrika, speelt zich een uniek natuurfenomeen af: de grote seizoenstrek van honderdduizenden gnoes, gevolgd door zebra’s en gazellen, een onvergetelijk schouwspel! Maar niet alleen dierenliefhebbers komen aan hun trekken in Kenia, ook de mooie, gevarieerde landschappen weten te bekoren: schrale woestijnsteppes, uitgestrekte savannes, prachtige meren en indrukwekkende bergen. In het tropische Afrika spreken de besneeuwde bergtoppen van Mount Kenya, nog altijd tot de verbeelding. Een beschrijving van de nationale parken geeft u alvast een voorsmaakje van wat u waar kunt zien.

Amboseli National Park
Ligging: in Masai-gebied, met adembenemend zicht op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. De Kilimanjaro ligt in Tanzania.
Landschap: gras- en struiksavannes, acaciabossen en moerassen. De moerassen worden gevoed met smeltwater van de Kilimanjaro en trekken vooral in droge periodes veel wild en vogels aan.
Game: er verblijven niet alleen zeer veel olifanten in de bossen en moerassen, maar ook antilopes, buffels, leeuwen, luipaarden, zebra’s en giraffen.
Hoogtepunt: zicht op de Kilimanjaro.

Great Rift Valley
Ligging: massieve scheur in de aardkorst die zich uitstrekt van Jordanië tot Mozambique. Nergens is ze zo breed en spectaculair als in Kenia.
Landschap: op de bodem van de vallei bevinden zich verscheidene uitgedoofde vulkanen en prachtige meren, o.a. Lake Nakuru, Lake Navaisha, Lake Elementaita en Lake Manyara.
Game: ruim 400 verschillende vogelsoorten leven hier. Flamingo’s en pelikanen zijn de bekendste. Impala’s, defassawaterbokken, bohorrietbokken en rothschildgiraffen hebben hier ook hun thuishaven.
Hoogtepunt: vogelobservatie aan de oevers van de meren.

Lake Nakuru National Park
Ligging: het bekendste meer in de streek van de Great Rift Valley.
Landschap: zoutwatermeer dat op onregelmatige basis gevoed wordt door enkele riviertjes. De waterstand kan dus variëren.
Game: het Nakurumeer verwierf zijn bekendheid door de vele roze flamingo’s die er hun thuishaven hebben. In dit relatief kleine wildpark leven ruim 400 verschillende vogelsoorten. Bovendien is het een uitstekende plaats om impala’s, defassawaterbokken, bohorrietbokken en rothschildgiraffen te zien. Sinds kort leven hier ook zwarte en witte neushoorns die uitgezet werden door het Wereld Natuur Fonds.
Hoogtepunt: een van de meest aantrekkelijke wildparken van Kenia.

Masai Mara National Reserve
Ligging: in het land van de Masai. Het park is verdeeld in een inner reserve, ingericht als nationaal park, en een outer reserve, waar de Masai hun vee mogen laten grazen. Het park grenst aan Tanzania, waar het overgaat in het Serengeti National Park.
Landschap: een glooiende, door een aantal rivieren doorsneden grassavanne. Door regelmatige neerslag is het gebied doorgaans erg groen.
Game: bijna alle grote dieren die op de Oost-Afrikaanse savanne leven, zijn hier vertegenwoordigd. Ieder jaar rond augustus trekken honderdduizend gnoes het Masai Mara in op zoek naar voedsel. Ze zijn meestal vergezeld door grote aantallen zebra’s, thomsongazellen en soms lierantilopes en grantgazellen. De grote trek vindt plaats afhankelijk van de verschillende natte en droge perioden in het Serengeti en Masai Mara, die jaarlijks nogal variëren. Vogelobservatie aan de dichtbegroeide oevers van de Mararivier.
Hoogtepunt: de grote verscheidenheid aan dieren in een schitterende groene omgeving. De oversteek van de gnoes over de Mararivier is onvergetelijk.

Shaba National Reserve
Ligging: op ongeveer 340 km ten noorden van Nairobi. Dit park vormt samen met het Samburu National Reserve en het Buffalo Springs National Reserve één geheel.
Landschap: een droog, heuvelachtig landschap, afgewisseld met grassavannes en de weelderig begroeide oevers van de Ewaso Nyirorivier, waar vooral acaciabomen en doumpalmen groeien.
Game: giraffen, spiesbokken, de zeldzame grévyzebra’s, gerenoeks, dikdiks, oryxen, luipaarden, nijlpaarden, olifanten en krokodillen. Aan de rivier leven heel wat vogels.
Hoogtepunt: een unieke, eerder zeldzame fauna in een gevarieerd landschap.

Tsavo East en Tsavo West National Park
Ligging: een groot natuurgebied ten zuiden en westen van Mombasa Road.
Landschap: het grootste gedeelte van het park bestaat uit gras- en struiksavannes, in het noordwesten onderbroken door een sterk heuvelachtig gebied.
Game: olifanten, luipaarden, leeuwen, buffels, maar ook kudu’s. De neushoorns werden ondergebracht in een omheind deel van het park, zodat ze veilig zijn voor eventuele stropers.
Hoogtepunt: Mzima Springs, een plek waar nijlpaarden, vissen en krokodillen leven. Onderwaterobservatie mogelijk. Op het Yattaplateau vindt men de langste lavastroom ter wereld.

Kenia’s parelwitte stranden
De verblindend mooie stranden en wuivende palmen van de kust rond de havenstad Mombasa vormen het relaxte Kenia, waar de luie golfslag van de Indische Oceaan beelden oproept van heerlijke namiddagen en zwoele avonden van dolce farniente. Omringd door comfort en wellness bevindt u zich hier op een boogscheut van het ‘echte’ Afrika en de grote wildparken, die van hieruit vlot te bezoeken zijn via één van onze excursies.

Mombasa
Mombasa is een geanimeerde havenstad aan de Indische Oceaan, een smeltkroes van Afrikaanse, Arabische, Europese en Aziatische culturen. Oorspronkelijk lag ze op een eiland, maar nu ligt de snel groeiende stad ook deels op het vasteland. Met een veerpont kan men de prachtige, brede stranden ten zuiden van de stad bereiken, zoals Diani Beach en Tiwi Beach, dat op ongeveer anderhalf uur rijden van de luchthaven ligt.  Een aantal van onze hotels ligt ten noorden van Mombasa (en dus iets dichter bij de stad), op ongeveer een halfuur rijden van de luchthaven: Bamburi Beach en Voyager Beach.

Toegankelijkheid
Een safari in Kenia is een fantastische ervaring – en perfect haalbaar met een fysieke beperking. Onze lokale partner is een expert in het onthaal en de begeleiding van reizigers met een fysieke beperking: u bent dus in goede handen. Toch is een safari is ook best vermoeiend: bereid u fysiek en mentaal voor. Neem voldoende rust op safari, blijf eventueel enkele dagen op dezelfde plaats en koppel er voor of na enkele dagen strandvakantie aan en geniet van de schitterende accommodatie en het heerlijke weer aan de Indische Oceaankust.
Indien u aan een safari deelneemt, neem dan een middelgrote reistas mee als bagage, en geen harde koffer, met een maximumgewicht van 15 kg. Tijdens de safari wordt de bagage achteraan in de minibusjes/4×4-voertuigen vervoerd.