Gezien het hoog aantal toeristen (ook met een beperking) op Yucatan, doen hotels extra inspanningen om aangepaste voorzieningen aan te bieden. Zo zijn de meeste grote all-inclusive hotels rolstoeltoegankelijk. Ze beschikken onder andere over aangepaste kamers met ruime badkamers (uitgerust met de nodige hulpmiddelen) een lift en brede wandelpaden.

Playa Del Carmen heeft tevens onlangs 2 publieke stranden geopend die volledig rolstoeltoegankelijk zijn. Aan de stranden kunnen vervolgens speciale strandrolstoelen gehuurd worden en zijn douches voor mindervaliden voorzien.

De voet- en wandelpaden in de buurt van de toeristische trekpleisters zijn meestal rolstoeltoegankelijk. Vooral op 5th Avenue (quinta) en 10th Avenue. 5th Avenue loopt evenwijdig met het strand en is volledig vlak gemaakt. Ook 10th Avenue is volledig vlak en daardoor goed toegankelijk.

De meeste taxi’s zijn ruime Nissan Tida’s. Deze auto’s hebben een ruime achterbank, wat het instappen vergemakkelijkt. Aangezien het instappen iets meer tijd in beslag neemt, raden wij u aan op te stappen bij een taxistation.

Restaurants zijn in overvloed te vinden op 5th Avenue. Toch raden wij u aan eerst na te vragen of de toiletten goed toegankelijk zijn.

 

Puerto Morelos
Puerto Morelos is een vissersdorp en zeehaven in Quintana Roo, Mexico’s meest oostelijke staat gelegen op het Yucatan schiereiland. Het plaatsje ligt tussen de steden Cancun en Playa del Carmen. Anders dan Cancun en Playa del Carmen is Puerto Morelos niet ten prooi gevallen aan het massatoerisme. Het heeft zijn authenticiteit als onaangetast vissersdorp grotendeels behouden. Naast traditionele vissersbootjes die dobberen op de prachtige Caraïbische Zee zijn het zandstrand en de azuurblauwe zee één van de troeven van Puerto Morelos. Bovendien zult u merken dat Puerto Morelos één van de kleinste jachthaventjes ter wereld heeft. Er liggen zo’n 5 à 10 boten.
Met het op één na grootste rif ter wereld en het zeewater dat varieert van donkergroen tot helder turquoise is Puerto Morelos de ideale vakantiebestemming voor duikers. De vissen, schildpadden en koraal lijken wel uit een natuurfilm te komen. Wie wil, kan hier bij het rif voor de kust snorkelen.
(Kenmerkend voor Puerto Morelos is de historie rond de twee vuurtorens die er staan. De voorste vuurtoren staat op het strand, scheefgetrokken door een orkaan in 1967. Schuin daarachter staat de nieuwe vuurtoren die groter en steviger is gebouwd. Verder zijn er enkele winkels en restaurantjes die het bezoek waard zijn.)
Puerto Morelos heeft ook veel bars waar u tortilla’s kan eten en cocktails kunt drinken. Cultuurliefhebbers mogen zeker niet vergeten de archeologische vindplaatsen van de Maya’s in het achterland te bezoeken. U kan er ontdekken hoe de Mayabeschaving in de eerste eeuw na Christus leefde. Jaax Che is een vlakbij gelegen botanische tuin met palmen, cactussen, orchideeën en planten die gebruikt werden in de traditionele Maya-geneeswijze.

Playa del Carmen
Playa del Carmen is de laatste decennia grondig veranderd. Het voormalige rustige vissersdorpje is door het massatoerisme verandert in een vakantieparadijs met grote hotels. Toch kan u Playa del Carmen niet zomaar vergelijken met een andere badplaats. In Playa del Carmen vindt u geen extreme hoogbouw, geen schreeuwerige neonreclame aan het strand en je hebt niet het gevoel dat je over andere toeristen struikelt.
Wel is het de plaats in de regio als u wilt shoppen, dineren en wilt deelnemen aan het nachtleven. Een ander kenmerk van Playa del Carmen zijn stijlvolle beach clubs. Zij vormen een alternatief voor de publieke stranden doordat ze drank en eten serveren, watersporten aanbieden en toegang geven tot zwembaden en douches.
Quinta Avenida, beter bekend als 5th Avenue, is de grootste toeristische trekpleister in Playa del Carmen. Het is een autovrije zone: meteen de eerste plaats die u wilt verkennen. Het nachtleven in Playa del Carmen is minder wild als in Cancun. De winkels en restaurantjes sluiten om 22u, maar bijna al de dansclubs blijven open tot 6u s’ morgens.

Playacar
Playacar is een luxe hotelwijk gelegen op het schiereiland Yukatan, aan de Riviera Maya tussen Cancun en Tulum. De wijk lig ten zuiden van de plaats Playa del Carmen. Er is een winkelcentrum en een golfbaan centraal gelegen in de wijk. Hierrond vindt u grote All-Inclusive hotels en privé villa’s die te huur zijn. Deze wijk is ideaal voor mensen die willen genieten van een rustig verblijf maar ook van de gezellige drukte van Playa del Carmen willen proeven.

Cancun
Cancun is wereldberoemd als een toeristenoord. Tot de jaren ’50 was Cancun niet meer dan een onbetekenend plaatsje op een eiland in de Caraïbische Zee vlakbij de kust, met wat visserij en een aantal Maya-ruïnes. Vanaf de jaren ’60 besloten de Mexicaanse regering en internationale investeerders Cancun tot een toeristenoord te ontwikkelen. Jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen mensen deze belangrijkste badplaats van Mexico. U vindt er een 5 kilometer lange hotelzone, een moderne boulevard met luxe All-Inclusive hotels, moderne nachtclubs en winkelcentra. Met een 20 kilometer lang koraalzandstrand, diverse koraalriffen en een prachtige turquoise zee is het een prima bestemming om te zonnen, relaxen, snorkelen en duiken.
Door de vele Amerikaanse studenten, die in Cancun hun Spring break vakantie doorbrengen, is Cancun uitgegroeid tot een waar uitgangsoord voor liefhebbers. De drankjes in de uitgaangelegenheden zijn over het algemeen niet heel goedkoop.
De stad bestaat uit twee gedeeltes: downtown Cancun waar vooral de lokale bevolking woont en de hotelzone waar je een groot aantal hotels vindt, meestal van vijfsterren-klasse. De stad is geheel op een tekentafel ontstaan. Dus je vindt er geen historisch centrum, geen boulevard of sfeervolle straatjes.

Bezienswaardigheden (zie de voorgestelde excursies of rondritten)