Klimaat en beste reistijd
In Zuid-Afrika is het winter als het bij ons zomer is. Men kan er echter het hele jaar door reizen, elk seizoen heeft zo zijn voordelen. Het volgende is onontbeerlijk, of je nu in de zomer of de winter reist: zomerkleding, een warme trui, een regenjasje, zonnebrandolie, een hoedje, een zonnebril, comfortabel schoeisel, een verrekijker en een zaklamp.

Reisdocumenten
International paspoort, geldig 30 dagen na terugkeer, met minstens 2 lege pagina’s. Geboortecertificaat van je kinderen (tot 18 jaar).
Vanaf 1 juni 2015: Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen moeten een origineel geboortecertificaat of een gecertificeerde kopie van het kind bij zich hebben. Dit is verkrijgbaar bij de gemeente. Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt de KIDS-ID als alternatief voor het geboortecertificaat. Indien niet beide ouders meereizen, is ook een schriftelijke toestemming van de niet aanwezige ouder of ouder nodig, eveneens in het Engels. De Zuid-Afrikaanse overheid voorziet een model schriftelijke toestemming dat door haar ambassades of consulaten kan worden gecontroleerd. Voor meer info kan terecht op http://www.home-affairs.gov.za. Voor een laatste update: http://diplomatie.belgium.be/nl/. 

Rijbewijs
Europees rijbewijs verplicht. In Zuid-Afrika rijdt men links.

Inentingen
Geen speciale inentingen vereist, behalve voor mensen die uit gebieden met gele koorts komen. Malariatabletten worden aangeraden. Raadpleeg tijdig de website www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.

Munteenheid
 de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). € 1 = 16,22 ZAR (okt 2016).

Tijdsverschil
winter: +1, zomer: 0

Elektriciteit
220/230 volt – verloopstekker en adapter zijn ter plaatse te koop

Taal
11 officiële talen: Engels, Afrikaans en negen zwarte talen, waaronder isiXhosa en isiZulu

Veiligheid
Je dient de gewone voorzorgen te nemen. Laat papieren en geld nooit in de kamer liggen of op de bus/in de auto. Vermijd verlaten plaatsen, ga niet al te opzichtig gekleed en neem ‘s avonds een taxi. Bezoek de townships niet op eigen houtje, maar met een plaatselijke gids. Verlaat bij een safari nooit de wagen.

Keuken
Op gastronomisch vlak valt er in Zuid-Afrika heel wat uit te proberen. Tijdens een bezoek aan een cultureel dorp of township kan men mieliepap (maismeel) met bonen proberen. Aan de kust staat er veel vis op het menu. In de Karoo smaakt het lamsvlees extra lekker. In het hele land kan men struisvogelvlees proberen, of impala, krokodil en andere wildsoorten.

Fooien
Een fooi van 10% is gebruikelijk in restaurants en taxi’s. In privéwildreservaten is het gebruikelijk om aan de rangers een fooi van 100 ZAR te geven.