Omdat het landschap zo bergachtig is, zou je misschien niet denken dat een vakantie in Zuid-Afrika rolstoelvriendelijk is. Niets is minder waar. Toegankelijkheid is erg belangrijk in het publieke leven in Zuid-Afrika. Het einde van de apartheid maakte ook een einde aan andere vormen van uitsluiting. Daarom zijn alle grote bezienswaardigheden en faciliteiten erg goed aangepast voor personen met een beperking. De rechten voor personen met een handicap zijn daarenboven opgenomen in de grondwet, waardoor publieke gebouwen toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Bezienswaardigheden
Belangrijke attracties, luchthavens, openbare gebouwen, nationale parken en shopping centra hebben bijna altijd een toegankelijke ingang, aangepast sanitair en voorbehouden parking. De kampen in de nationale parken zijn eveneens meestal voorzien van deze toegankelijke faciliteiten.

Vervoer
Het is mogelijk om een aangepaste huurwagen te huren of gebruik te maken van The Gautrain Rapid Rail Link. De stations zijn volledig toegankelijk en 1 op 2 treinen en bussen heeft een speciale ingang voor personen met een fysieke beperking.

Openbaar vervoer in Kaapstad: MyCiTi Bus
Niet alle taxi’s zijn geschikt om rolstoelen (en hun gebruikers) te vervoeren. Als rolstoelgebruiker kan je ook in Kaapstad gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer, namelijk de MyCiTi bus. Dankzij een aantal nieuwe snufjes bij de stations, zoals bewegwijzering voor blinden en slechtzienden, en in de bussen zelf, zoals een speciale oprit voor rolstoelen, reis je ook in een rolstoel in en om Kaapstad comfortabel van A naar B.

De stad verkennen met de City Sightseeing bus
Dé manier om Kaapstad op een relaxte manier te verkennen: de toeristenbus. Deze rode dubbeldekker rijdt vanaf de V&A Waterfront langs alle hoogtepunten van de stad: District Six, het centrum van de stad, de Tafelberg, het Cape Town Stadium, Green Point, Sea Point, Clifton en Camps Bay. Als je de uitgebreide (blauwe) versie neemt, kun je daar zelfs Hout Bay, Chapman’s Peak en Constantia aan toevoegen. Ook met een rolstoel is de bus toegankelijk: hij beschikt namelijk over een rolstoelhelling en rolstoelplaatsen. 

Logies
De ‘Tourism Grading Council of South Africa’ heeft toegankelijkheid opgenomen als criterium voor het bepalen van het niveau van een logement. Dit om de logiessector te stimuleren om te investeren in toegankelijkeid.