MENSEN MAKEN HET VERSCHIL

Je moet het maar doen, heel je hebben en houden verkopen, je familie gedag zeggen en duizenden kilometers verderop een onderneming starten. En dat is precies wat Veerle en Bert hebben gedaan. Deze twee Antwerpse verpleegkundigen startten begin 2016 aan de Spaanse Costa del Sol hun Finca Corasol.

“Inderdaad, om de beslissing te nemen om België te verlaten en in Spanje iets nieuws uit de grond te stampen zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Het feit dat we allebei dezelfde passie en professionele achtergrond delen, gaf uiteindelijk de doorslag.” 

“Belangrijk voor ons was dat we iets anders wilden dan een zoveelste, ‘gewone’ bed and breakfast. We zijn namelijk erg begaan met ons werk en de mensen die we verzorgden. Dus dachten we er aan, telkens we op vakantie gingen, dat het echt bijzonder moest zijn om een vakantieverblijf te openen voor mensen met een beperking, of zorgbehoevenden. Die droom is dan stilaan beginnen te rijpen.”

“We hebben ons idee dan eerst besproken met de mensen die we voor ogen hadden, ons doelpubliek. In België werkten we allebei in de thuiszorg- en bejaardensector. Zouden zij zo’n vakantie zien zitten? Het antwoord bleek geruststellend – wat ook blijkt uit onze verhuis. (lachen beiden) En eens we concreet de mogelijkheden begonnen te onderzoeken, bleek ook dat de markt voor mensen met een beperking in zowel binnen- als buitenland nog relatief onontgonnen is. Er was dus ruimte om iets te beginnen!”

Weet je, je zit op een heerlijk terrasje in de zon op amper tweeënhalf uur vliegen van België!

Zacht klimaat

“De voorbije jaren zijn we vaak naar de Costa del Sol op vakantie gegaan, een regio in het zuidoosten van Spanje. We voelen ons hier goed. Bovendien laat het klimaat hier toe om het hele jaar door van de zon en de warmte te genieten. Daardoor was de keuze snel gemaakt. We willen en kunnen graag zowel ‘s winters als ‘s zomers gasten ontvangen. In deze regio is dat perfect mogelijk. En weet je, je zit op een heerlijk terrasje in de zon op amper tweeënhalf uur vliegen van België!”

Ruime en geriefelijke kamers

“Concreet is onze onderneming op het internet begonnen. We wilden eerst en vooral een geschikt pand vinden. Dankzij een hele goede makelaar hebben we deze mooie finca ¬– Spaans voor wijnboerderij – ontdekt. Alle voorzieningen en kamers zijn op het gelijkvloers, en dat is eerder uitzonderlijk voor Spanje. Eens we dit pand hadden gevonden zijn we met de aannemer plannen beginnen te maken voor de aangepaste kamers. Door onze jarenlange professionele ervaring wisten we goed welke aanpassingen er moesten gebeuren om onze finca helemaal toegankelijk te maken. En toch zullen gasten enkel expliciet aan de badkamers kunnen merken dat de kamers rolstoelvriendelijk zijn. Onze kamers zijn namelijk erg ruim en geriefelijk. Dat wil zeggen dat iedereen bij ons kan komen logeren. En uiteraard hebben we alle hulpmiddelen en assistentie die voor mensen met een beperking een vakantie aangenaam kunnen maken. We willen ook een persoonlijke en huiselijke aanpak en sfeer creëren.”

Onze gasten zullen enkel expliciet aan de badkamers kunnen merken dat de kamers rolstoelvriendelijk zijn. De kamers zijn namelijk erg ruim en geriefelijk. Dat wil zeggen dat iedereen bij ons kan komen logeren.

Kleinschalig en persoonlijk

“Wanneer we een vakantieaanvraag ontvangen nemen we daar steeds uitgebreid de tijd voor. Zo bevragen we onze gasten over hun behoeften, noden en eventuele hulpmiddelen die ze nodig hebben. Bovendien hebben we maar vier kamers. Dat maakt dat we het verblijf kleinschalig kunnen houden, en ook persoonlijk. Wat niet wil zeggen dat onze gasten niet op zichzelf kunnen zijn. (lachen) Onze finca kan ook groepen en families herbergen. In onze dienstverlening zit ook het boeken van vliegtuigtickets, aangepast luchthavenvervoer, medische zorgen enzovoort.”

Het belangrijkste is geduldig personeel. Want mensen maken écht het verschil.

Voorbeeld

“Uiteraard moedigen we andere mensen ook aan om een toegankelijk verblijf te beginnen. Goeie raad voor hen? Denk eerst heel goed na over de plaats waar je iets wil openen. Je moet echt 100% achter je beslissing staan. Ook als koppel. Er is zowel in ons land als in Spanje nog heel veel marge tot verbetering! Zo is er de toegankelijkheid in heel veel restaurants en hotels nog zeer miniem. Een goed begin zou al zijn dat de deuren en drempels aangepast worden. En dat er rolstoelvriendelijke wc’s komen. Maar misschien is het belangrijkste nog geduldig personeel. Want mensen maken écht het verschil.”