Reizen is voor iedereen! Maar dan ook echt voor iedereen!

In wat volgt hoor je de stemmen van heel uiteenlopende mensen, die allemaal – op de een of andere manier – bezig zijn met hetgeen we vandaag ‘toegankelijk reizen’ of  ‘reizen voor iedereen’ noemen. Daar zijn Toerisme Vlaanderen en WeTravel2 al lang grote pleitbezorgers voor. In woord en daad. Zo stelden de organisaties samen onder andere een krantje op om iedereen inspiratie te geven over toegankelijk reizen in de realiteit.

We moeten er niet flauw over doen: werken aan toegankelijk reizen is niet alleen een kwestie van ‘gelijke kansen’, maar ook van commerciële kansen. De vergrijzing manifesteert zich heel duidelijk in onze maatschappij. Alleen dat al zorgt er mee voor dat de reizigersmarkt diverser en ook ouder wordt. In zowat elk gezelschap reist tegenwoordig wel iemand mee met een – permanente of tijdelijke – beperking of specifieke noden.

De sleutel tot verandering – meer aangepaste reizen en aanbod op maat van mensen met een beperking – ligt ook bij de outgoing reissector: touroperators, reisbureaus en agenten. Zij zijn degenen die reizen van a tot z bedenken, verzorgen en uitvoeren. Maar ook bij alle andere betrokkenen. Uit de verhalen die je verderop leest blijkt duidelijk dat mensen met een beperking gewone klanten of reizigers zijn, die net zo goed als iedereen op reis willen gaan. De rode draad? Reizen is voor iedereen!

Wat kan jij doen om toegankelijk reizen in de realiteit om te zetten? Toegegeven, Rome is niet op één dag gebouwd. Het is met individuele en collectieve acties, dag na dag,  dat we samen het verschil kunnen maken. Hoe? Laat je om te beginnen inspireren door onderstaande testimonials...

We zochten en vonden een aantal mensen die bereid waren om over hun ervaringen met reizen iets te vertellen, hoeveel energie het hen geeft en hoe gelukkig reizen hen maakt. Maar ook over uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden tijdens het reizen werd het een en ander verteld.

Het resultaat? 2 filmpjes, 8 interviews en een presentatie in samenwerking met Toerisme Vlaanderen.

  • Bekijk hier het filmpje en het interview van Jenny, een MS-patiënte, die met haar dochter in Kenia op safari ging.
  • Lees hier het interview van Inge, een jonge rolstoelgebruiker die dol is op avontuurlijke reizen.
  • Lees hier het interview van Jo, onder meer verantwoordelijk voor de uitbouw van toegankelijke hotels.
  • Lees hier het interview van Kathleen, die een toegankelijke Bed& Breakfast uitbaat in Damme.
  • Bekijk hier het filmpje en het interview van Nathalie, die blind is, maar de wereld afreist en met haar andere zintuigen de omgeving in zich opneemt.
  • Lees hier het interview van Marc, afdelingsverantwoordelijke van een grote touroperator.
  • Lees hier de interviews van Veerle en Bert, die recent een toegankelijke B&B hebben geopend in de buurt van het Spaanse Malaga.
  • Lees hier het interview van Kristof, zaakvoerder van WeTravel2

Download hier: